Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Liftek forradalma

0

Miután 2014-ben bemutatták a koncepciót, a német ThyssenKrupp gyár mérnökei megvalósították a drótkötélpálya nélkül működő, Willy Wonka stílusú liftet.

Liftek forradalma

A cég az elmúlt években egy 246 méter magas teszttorony megépítésén dolgozott, és kifejlesztettek egy olyan technológiát, ami lehetővé teszi több lift egymástól független működését egymás mellett. A kocsik vízszintesen és függőlegesen is képesek közlekedni, egy mágneses alapú rendszernek köszönhetően. A tesztfolyamatok múlt héten zajlottak le, amikor a 2,5 éves építkezés után először helyezték üzembe a liftet.

Liftek forradalma
A torony – ami Rottweil-ben, Németországban található – kifejezetten azért épült, hogy a ThyssenKrupp liftkoncepcióját tudják tesztelni és fejleszteni. A 12 járatot tartalmazó épületben akár 10 m/s sebességgel haladó lifteket is ki tudnak benne próbálni, illetve további 3 járatban tesztelik a – kábel nélküli – mágneses technológiát alkalmazó lifteket.

Több, mint 160 évvel ezelőtt találták fel a liftet, ezért nagy előrelépés a kábelmentes megoldás. Az eredmény nem csak több lift egymástól független mozgatásának a lehetősége, hanem a tervezők számára nagyobb szabadság is. A hagyományos módon épült felhőkarcolókban megállás nélkül mozognak fel-le a liftek, ezt felválthatja ez az új technológia.

Liftek forradalma
A ThyssenKrupp becslései szerint ez a rendszer akár 50%-kal is csökkentheti a liftkabinok súlyát, és növeli a hatékonyságukat is. Az épületek hasznos területét is megnöveli ez az újítás, ez akár 25%-kal nagyobb kihasználhatóságot jelent a gyakorlatban.

Liftek forradalma
A fejlesztés által lecsökken az utasok számára a várakozási idő is, hiszen eddig a korlátozott számú liftek megérkezéséig előfordult, hogy hosszú perceket kellett várniuk.


A magas ára ellenére néhány éven belül valószínűleg láthatjuk majd, hogy ez a technológia világszerte elterjed. Rendkívül környezetbarát az új liftrendszer üzemeltetése is, hiszen az energiafelhasználása 60%-kal kisebb, mint a régi lifteknek. A drága árcédula ellenére várhatóan mégis rendkívül népszerű lesz a ThyssenKrupp fejlesztése.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «