fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A Lung-on-a-chip megmutatja, milyen károkat okoz a dohányzás a szervezetben

0

Az elmúlt években a tudósok egyre több szervet képesek voltak létrehozni úgy, hogy chipeket ültettek az élőszövetbe, így anélkül tudták drogok és betegségek hatásait tesztelni, hogy embereken vagy állatokon kellett volna kísérletezniük.

Dohányzó gépet fejlesztenek

A tudomány már oda jutott, hogy akár a szívet, tüdőt vagy placentát is reprodukálni lehet. Most a Harvard egyik csapata lérehozott egy eszközt, amely egy emberi tüdő segítségével demonstrálja a dohányzás káros hatásait.

Dohányzó gépet fejlesztenek

Sosem volt titok, hogy a cigaretta ártalmas, de például az obstruktív elzáródásos tüdőbetegséget nehéz kutatni a sok adattól függetlenül is. Azonban ezzel a technológiával az orvosok közelről láthatják, hogyan hat erre az állapotra a belélegzett füst.
A kutatók már létrehozták egy beteg szív chipmodelljét, hogy új gyógymódokat kereshessenek, múlt évben pedig az asztmát vették célba. Ezt a projektet alapul véve hozták létre a dohányzógépet, ami nagyon is emberien szívja a füstöt.

Smoking Human Lung Small Airway–on–a–Chip from Wyss Institute on Vimeo.

“A légzésmintákat és dohányzási szokásokat akartuk tanulmányozni. A chipet egy dohányzógéppel építettük össze, amely dohányfüstöt és friss levegőt szív be és fúj ki” – magyarázza Richard Novak, a tanulmány egyik szerzője.

A modellben használt szöveteket egészséges alanyoktól és tüdőbetegségben szenvedőktől vették. Miután dohányfüstnek tették ki a mesterséges szerveket, képesek voltak különbséget tenni az egészséges és beteg tüdőre gyakorolt hatások között. Ez a kutatás óriási előrelépést fog jelenteni az orvoslásban.

Dohányzó gépet fejlesztenek

Ezzel a tudással felvértezve a kutatók úgy gondolják, hogy meg tudnak határozni minden szövettípust és azok funkcióját, valamint a géneket, amikre a dohányzás hatással van.

Dohányzó gépet fejlesztenek

“A technológia segítségével közvetlenül tudjuk analizálni a hatásokat. Ezt sztenderd klinikai környezetben nehéz lenne kivitelezni, hiszen minden alany más genetikai és kórképi háttérrel rendelkezik” – nyilatkozta Donald Ingber, a vezető kutató.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «