Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Macaron – férfikézzel

0

A macaron divathulláma nemcsak a profi cukrászokat, hanem a lelkes amatőröket is meghódította. Három év alatt olyan népszerű lett ez a francia desszert Magyarországon, hogy készítői és fogyasztói már harmadszor találkoztak a Macaron Napon, idén a Bálnában.

Renczés Gábor portréja

Renczés Gábor

Renczés Gábor amatőrként két első helyet szerzett: csokoládé kategóriában a csoki-barack-jázminvirág összeállítású desszertjével, a free style kategóriában pedig az egzotikus gyümölcsöt gyömbérrel párosította.

„Már sok évvel ezelőtt, minden külföldi utazásom alkalmával a kislányom macaront kért ajándékba. Nagyon szerette, és szuperlatívuszokban mesélt róla.
Eleinte én még a nevét sem tudtam pontosan, így aztán mindig nagy nehézségekbe ütközött, mire megtaláltam a kért, kis kerek süteményt, a macaront.
Egyszer azzal a kéréssel állt elő a lányom, hogy hozzak neki egy receptkönyvet, egészen pontosan Pierre Hermé híres francia cukrász Macarons című könyvét. Azért, hogy ennek alapján ő majd megpróbálja elkészíteni.
A próbálkozásait nem sok siker koronázta, valahogy mindig elrontotta, és a sok kudarc a kedvét szegte. Amikor az ő lelkesedése alábbhagyott, ekkor gondoltam arra, hogy majd én megpróbálom, talán a szülinapjára szerettem volna meglepni. Mindenki lebeszélt a tervemről, mert, ahogy mondták, rettenetesen nehéz az elkészítése. Gondoltam, na, majd én megmutatom!

Lila macaron

Őszintén megmondva, az elején én sem bíztam magamban. Még a receptkutatások során néhányszor megfordult a fejemben, hogy feladom, de a kíváncsiság és az elszántság mindig győzött.
Először is visszakértem a francia recept könyvet a lányomtól. Azután leültem a számítógép elé, és elkezdődött a szisztematikus receptvadászat. Minden, ezzel kapcsolatos idegen nyelvű oldalt felkerestem, és jegyzeteltem, jegyzeteltem rendületlenül. A youtubon megnéztem minden macaron receptfilmet, a fontos részeknél megállítottam, hogy meg tudjam nézni például azt, hogy a robotgép milyen fokozatra van állítva a keverés alatt.
Aztán, amikor úgy éreztem, hogy a gyakorlatban is meg tudom próbálni, szinte az első kísérletre sikerült egy csokis, úgynevezett francia változatot elkésziteni. Ezután már az izgatott, hogyan lehetne fehér macaront készíteni? Tudniillik az általam követett módszer alapján kakaó színezés nélkül is csak beige színű lett a végeredmény, hiszen a mandulaliszt alapvetően nem fehér.
Ekkor megtaláltam egy másik módszert, az olaszt, ahol is hevített cukrot adnak a felvert tojásfehérjéhez. De nem mindegy, hány fokos a cukor! Így hát irány a bolt, nosza, vásároltam egy cukorhőmérőt. Ezután viszont a sütő hőmérsékletét nem tudtam eltalálni, ekkor vettem meg a sütőhőmérőt. Akkor már nem volt megállás: jött a profi kitchenaid robotgép, a silpat lap, a cukrászok által is hasznát szilikon és a többi profi felszerés.

Macaronoc
A kezdeti siker után persze voltak kudarcok is, éppen akkor, amikor már azt hittem, minden tökéletes. Akkor váratlanul megint nem sikerült a macaronom. Újabb kutatások és célirányos keresés következett az interneten a témában. Minden sütés alkalmával, mint egy kisgyerek, lestem a sütő ablakát vajon lesz-e lába, szép formája?
Végül a sok munka, türelem, kitartás, elszántság és precizitás meghozta a gyümölcsét. Szinte minden sütés sikerült, és akkor már elkezdtem a színekkel játszani, és a belevaló töltelékre, a ganache-ra fektettem a hangsúlyt. Időnként megmutattam a sikeres példányokat a barátaimnak, és egyre több pozitív visszajelzést kaptam, hogy csináljam bátran, mert nagyon finom, összehasonlítva az általuk cukrászatokban vásároltakhoz képest is.
Aztán jött egy felkérés a Szalonspicc kávé- és borbár részéről, teszteljük a macaront a vendégekkel. A visszajelzések minden képzeletemet felülmúlták. Szinte már követelték az újabb és újabb ízeket. Innen aztán már tényleg nem volt megállás. Újabb és újabb ízek és színek következtek. Időnként megnéztem a 2013-as macaron napi képeket és a cikkeket, és láttam, hogy még versenyt is rendeznek e jeles napon. Elhatároztam, ha sikerül és lehetséges, akkor benevezek a versenyre, megmérettetem magam idegen környezetben. Vártam is, meg nem is az idei macaron napot, mert időnként inamba szállt a bátorság. Kicsit féltem, de szinte gyermeki izgalommal tervezgettem, hogy milyen macaronokat fogok készíteni. Aztán elérkezett a félve és várva várt
nap, összecsomagoltam egy hűtőtáskába az előző napokban elkészített és féltő gonddal babusgatott macaronokat, és irány a Bálna. Leadtam a zsűri részére a gyűjtőhelyen a macaronjaimat, és mondtam, hogy nagyon vigyázzanak rá, csak fél órával a zsűrizés előtt vegyék ki a táskából, hogy ideális hőmérékleten kerüljön az ítészek elé.
Aztán elérkezett az eredményhirdetés, és amire legtitkosabb álmaiban sem gondoltam, mindkét első helyet megszereztem. Férfiasan be kell vallanom, hogy egy könnycseppet azért elmorzsoltam ott, ahol senki sem látott. Hát sikerült!
Azóta is töretlen a lendületem, és készülnek a szebbnél szebb is finomabb kis macaronok, a vendégek legnagyobb megelégedésére. Mára már külföldről is visszajárnak a Szalonspiccbe, az én macaronjaimat vásárolni.”

Kisütötte: Szikora Katalin

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «