Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Magyarországon is bemutatkozott a KIA Stinger

0

Az új Kia Stinger, a Kia nagyteljesítményű, ferdehátú sportszedánja formai és műszaki szempontból a 2011-es Kia GT Concept felvázolta irányokat követi. A Stinger a márka történetének legerősebb sorozatgyártású modellje.

Kia Stinger

A Stinger a dicső múlt gran turismóinak – ezeknek az erőtől duzzadó, elegáns, nagy sebességű, stílusos utazásra képes automobiloknak – a szellemiségét idézi. A tervezési és fejlesztési folyamat minden fázisában a tökéletes túraautó megalkotása volt a cél. A Stinger tágas utastere tökéletesen alkalmas öt személy és csomagjaik befogadására. A stabil rugózás és a finom vezethetőség magávalragadó teljesítménykifejtéssel párosul, a hátsókerék-hajtású autókra jellemző vezetési élmény mellett.

Kia Stinger

A tanulmányautótól a szériagyártásig vezető úton a Kia GT Concept nevet változtatott, ihletet merítve a 2014-es Detroiti Autószalonon bemutatott GT4 Stinger koncepcióból. A modell személyiségét tekintve hamisítatlan Gran Turismo, ugyanakkor a Stinger név sebességet és izgalmat ígér – nem véletlenül, hiszen ezek a tulajdonságok a sorozatgyártású modell legfontosabb pillérei.

 

A Stinger háromféle motorral lesz megvásárolható Európában: egy 2,0 literes benzines turbós benzinmotorral, egy nagyteljesítményű 3,3 literes, kétturbós V6-ossal és egy 2,2 literes turbódízellel.
A Stinger létrejöttét több éves szenvedélyes tervezési és fejlesztési munka előzte meg. Hat évvel azután, hogy a Kia a GT Concept bemutatásával jelezte szándékainak komolyságát, 2017 negyedik negyedévében megkezdődhet a Stinger európai forgalmazása.
Tanulmányautót sorozatgyártású modellé átalakítani nem csekély feladat. A Kia európai formatervező stúdiója – a 2011-es GT tanulmányautó szülőhelye – adott életet a Stingernek is. A frankfurti stúdióban Peter Schreyer, a Kia Motors formatervezésért felelős vezetője, és Gregory Guillaume, a Kia Motors Europe vezető formatervezője felügyelte a munkálatokat.

 

„A Kia Stinger hamisítatlan gran turismo, amely élvezetes, hosszú távú vezetésre született.” – mondta Guillaume. „Lényege nem a maximális motorteljesítmény, a kőkemény menetdinamika vagy a brutális dizájn, amely a fényűzés, a kényelem és a kecsesség rovására menne. A Kia Stingernek nem az a küldetése, hogy az utazás végén elsőként érjen célba – a Stinger magáról az utazásról szól. A szenvedélyről.”

A kecses orrkialakítástól a karcsú oldalakon át az erőteljes hátsó vállakig a Stinger minden porcikájából magabiztosság sugárzik. Tekintélyt parancsoló megjelenését nem utolsó sorban hátsókerék-hajtású autókra jellemző arányainak köszönheti: hosszú gépházfedelének és rövid (830 mm) első túlnyúlásának, tágas belső teret eredményező, nyújtott (2905 mm) tengelytávjának, valamint a hosszú (1095 mm) hátsó túlnyúlásnak, amelyet erőteljes, széles vállak tesznek még hangsúlyosabbá.

Kia Stinger

 A Kia Stinger hosszan nyújtózó gépházfedele alatt háromféle, hosszában beépített turbómotorral találkozhatunk. Mindhárom kiemelkedő teljesítményt és forgatónyomatékot kínál, széles fordulatszám-tartományban.

Kia Stinger

A Stinger európai eladásainak túlnyomó többségét minden bizonnyal a 2,2 literes dízelmotor teszi majd ki; 3800/percnél 200 lóerőt ad le. Az erőforrás 440 Nm maximális forgatónyomatéka széles tartományban (1750-2750/perc) áll a vezető rendelkezésére, az autó 7,6 mp alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára; végsebessége 230 km/óra.

Kia Stinger

A 2,0 literes ‘Theta’ sorozatú négyhengeres turbós benzinmotor maximális teljesítménye 255 (a jobbkormányos modelleknél 247) lóerő percenkénti 6200-as fordulatszámon. Az erőforrás 353 Nm maximális forgatónyomatéka 1400-tól egészen 4000/percig elérhető; az autó álló helyzetből 6,0 mp alatt gyorsul 100 km/órára. A kétliteres Stinger végsebessége 240 km/óra.

A Stinger legerősebb motorja a 3,3 literes, ikerturbós V6-os ‘Lambda II’ benzinmotor. Maximális teljesítménye 370 LE (6000/percnél), legnagyobb forgatónyomatéka 510 Nm 1300 és 4500/perc között. Ezzel a GT mindössze 4,9 másodperc alatt eléri a 100 km/órát, így ez minden idők legintenzívebben gyorsuló Kia modellje. A Kia előzetes számításai szerint a végsebesség 270 km/óra.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «