Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Malter után make-up – Beszélgetés Varga Máté kozmetikussal

0

Magyarországon kevés olyan foglalkozás van, ahol akkora lenne a női hegemónia, mint a kozmetikus szakmában. Ismereteink szerint idehaza mindössze két férfi űzi ezt az ipart, az egyik Varga Máté, aki azon túl, hogy fehér hollónak számít, számos hazai és külföldi szakmai megmérettetésen is komoly elismeréseket kapott.

Amikor erre a beszélgetésre készültünk, az jutott eszünkbe, hogy már számos ismeretterjesztő csatornán látni olyan dokumentumfilmeket, ahol elképesztő szakmákat próbálnak ki vállalkozó szellemű delikvensek. Az ilyen műsorok első 10 perce után feltesszük magamnak a kérdést, hogyan jut valakinek eszébe ezt vagy azt csinálni. A kérdés persze költői, mert vagy pénzért, vagy szükségből. Varga Máté esetében egyáltalán nem erről van szó, és maga a kozmetikusi foglalkozás sem ördögtől való, mégis szokatlan, hogy egy férfi ezt a mesterséget válassza.

Ennek fényében tehát annyi hasonlóság mégiscsak van az említett műsorok és Varga Máté között, hogy az első kérdésünk az volt, hogyan jut eszébe egy pasinak kozmetikusnak állni, ráadásul egy műszaki végzettséggel a háta mögött. Hogy jött a malter utána a make-up?

Varga Máté

Varga Máté

Varga Máté (V.M.): A hír igaz, anno egy építőipari iskolában végeztem, de tulajdonképpen mindig is vonzott a kozmetikusi dolog. Talán először nem is volt tudatos, de aztán egyik nap egy újságban találtam egy natúrkrém-receptet. Minden összetevőjét beszereztem, majd megfőztem. Nem sikerült, de az akkori kémiatanáromnak megmutattam, akiről tudtam, hogy kozmetikusokat is tanít. Így ő elhívott egy laborgyakorlatra. Nos, itt igazán beleszerettem a dologba, és elhatároztam: műszaki pálya ide vagy oda, az érettségi után kozmetikus akarok lenni.

MiFérfiak (M.F.): Lelki szemeimmel látom az első napodat az iskolában; szerintünk tízből tíz pasi át akarná élni azt a Kánaánt, amikor kistáskával beülsz sok tanulólány mellé. Téged hogy fogadtak?

V.M.: Kezdetben természetesen óriási meglepetésnek számított, hogy egy fiú kozmetikusnak kezd tanulni, azonban ez később megszokottá vált.

M.F.: Az, hogy férfiként sok nő között voltál, ad valami plusz lendületet, motivációt, vagy hogy megmutasd, te is lehetsz olyan jó a szakmában, mint ők?

V.M.: Tudat alatt biztosan volt bennem ilyen, de ez azért soha nem került felszínre. A tanulmányaim alatt igyekeztem a lehető legtöbbet magamba szívni ebből a csodás szakmából, majd 2010 áprilisában – mindenki legnagyobb meglepetésére – én nyertem a Szakma Kiváló Tanulója versenyt kozmetikus szakmában. Ezen nyereménnyel a végzettséget igazoló bizonyítványt is megkaptam, és sikerült bekerülnöm a kozmetikus szakma köztudatába, továbbá számos versenyre kvalifikáltam magam. Még ez év novemberében, a megszerzett kvalifikációm révén, részt vettem egy országos sminkversenyen, a Kék Gyémánt Kupán, ahol az első helyen végeztem.
Egy évvel később részt vehettem a WorldSkills magyarországi válogatójának döntőjén. Ez egy igazán rangos megmérettetés, hiszen csak egyetlen ember képviseli hazánkat ezen a nemzetközi rendezvényen. A hosszas és kimerítő verseny után a neves zsűri engem talált e cím méltó birtokosának. Óriási megtiszteltetés volt, hogy én, pasiként képviselhetem hazánkat. Maga a verseny 2011 októberében volt Londonban, és 5 teljes napig tartott. Itt sikerült az elegáns középmezőnyben végeznem és képviselnem a magyar kozmetikusok hírét.

M.F.: A megmérettetések mellett-közben jutott idő letenni a saját egzisztenciád alapjait?

V.M.: Igen, még 2010 júliusában megnyitottam életem első kozmetikáját, a Szantál Kozmetikát, majd 2012-ben továbbléptem és továbbfejlesztettem a szolgáltatásaimat. Szerencsére a sok kivívott elismerés hatására jelentősen bővült az ügyfélköröm. A mostani új szalonomban a magas színvonalú és exkluzív környezet kialakítása volt a cél, amelyben a szépség igazán kiteljesedhet.

Varga Máté, sminkelésM.F.: Az oldalunkon egy-két alkalommal foglalkoztunk már a férfihigiénia ezen oldalával, ezért nálad főleg nem hagyható ki a kérdés: mi a helyzet velünk, pasikkal? Hogy állunk a te olvasatodban a szépészethez?

V.M.: A férfiak lassan már egy 10–15 éve járnak kozmetikushoz anélkül, hogy ez cikis lenne. Egy időben persze ez még szokatlan volt, hiszen nem törekedtek az ápoltságra a pasik, vagy ciki volt túl ápoltnak látszani. Azonban manapság egyre divatosabb az ápoltság és a szép bőr igénye. Az, hogy melyik korosztály jár kozmetikushoz, változó. Egészen a tini fiúktól a menedzser típusúakig, szinte mindenki. Ők is igénybe veszik a kozmetika gyakorlatilag összes szolgáltatását. Legyen az egy arckezelés, különleges kényeztető kezelések vagy a gyantázás. Egy időben főképp gyantáztatni kezdtek a férfiak, volt, aki még az intim gyantát is bevállalta. Majd fokozatosan nőtt, nő az igény a különböző kezelésekre. Mondhatom, hogy mai világunkban ez inkább az egészségkultúra részévé kezd válni, nem pedig holmi mostohagyerekké. Volt idő, amikor ezeket a pasikat a mássággal illették, de manapság nem csak a melegek, hanem egyre több hetero férfi is jár kozmetikushoz, tehát ez nem feltételen a mássággal hozható összefüggésbe. Azonban, mint minden kellemes dologhoz, a kozmetikához is kezdenek hozzászokni a férfiak. Egyre több tudatos férfi érkezik és keres meg azzal, hogy ő szeretne rendszeresen kozmetikushoz járni. Részemről a vendégeim túlnyomó része nő, azonban egy elég erős százalék kezd férfiakból kovácsolódni.

Férfi kozmetikaM.F.: Gondolkoztál már esetleg azon, hogy kifejezetten férfiaknak nyiss kozmetikát? Úgy tudom, ilyenből egyelőre csak egy létezik. De úgy is feltehetem a kérdést, hogy mik a terveid a jövőre nézve?

V.M.: Fejlesztéseken állandóan gondolkozom. Keresem az újabb és még jobb gépeket, kezeléseket, de inkább hosszú távra szeretek tervezni. Hmm, férfikozmetikai szalon… ez egy komplex kerdés, de tény, hogy már gondolkoztam rajta. Ki tudja, mit hoz a jövő…

A jövőben Varga Máté közreműködésével számos, kizárólag férfiakat érintő kozmetikai területet is kibontunk majd. Akinek ezzel kapcsolatos kérdései vannak, vagy nincsen bőr a képén de szeretné, hogy legyen az írjon a [email protected] címre.

 

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «