Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Másfél milliárd dolláros halacska

0

Környezetvédők hívták fel a Toyota figyelmét arra, hogy a cég megaberuházása a kihalás szélére sodorhat egy súlyosan veszélyeztetett halfajt. Mit tett a cég a társadalmi felelősségvállalás jegyében? Felfüggesztette az előkészítési munkálatokat, amíg megnyugtató megoldást nem találnak a problémára.

Naphal mizéria

A Toyota büszke arra, hogy tevékenységeit környezettudatos módon, a lehető legteljesebb mértékű fenntarthatóságra törekedve végzi. Az elhivatottság igazi próbája azonban az, amikor egy igazán kényes kérdésben kell mérlegelni: fontosabb-e az üzlet a természet védelménél?
A Toyota és a Mazda még márciusban jelentette be, hogy az alabamai (USA) Huntsville városában vegyesvállalatot hoznak létre, és gyártóüzemet létesítenek. A tervek szerint a már 2021-ben működésbe lépő üzemben a két márka összesen 300 ezer autót fog gyártani; a négyezer új munkahelyet teremtő beruházás összértéke eléri az 1,6 milliárd dollárt, körülbelül 445 milliárd forintot.

Naphal mizéria
Igen ám, de időközben kiderült, hogy a létesítmény tervezett helyének közelében található Beaverdam forrás és patak az utolsó ismert élőhelye a súlyosan veszélyeztetett forrás naphalnak (Elassoma alabamae). A Toyota és a Mazda az ilyenkor elképzelhető egyetlen lehetőséget választotta: haladéktalanul felfüggesztették az építkezés előkészületi munkálatait, hogy a helyzetre a figyelmet felhívó Biodiverzitási Központtal (Center for Biological Diversity) és az Egyesült Államok hal- és vadgazdálkodási hivatalával (U.S. Fish and Wildlife Service) karöltve felelősségteljes megoldást találjanak a problémára.

Naphal mizéria

„A munkálatok rövid távú felfüggesztéséről van szó, amely összhangban áll a Mazda, a Toyota és a huntsville-i városvezetés közös környezetvédelmi törekvéseivel. A várakozások szerint a munkálatok hamarosan folytatódhatnak” – írta nyilatkozatában Huntsville polgármesteri hivatala.”

Az érintett felek jelenleg műszaki felméréseket végeznek, hogy biztosíthassák a veszélyeztetett halfaj élőhelyének érintetlenségét.
A mindössze 2-3 centiméteresre megnövő forrás naphal létezése már önmagában is csoda: a környéken egykor igen népes populációban élő faj az intenzív növénytermesztés okozta vízszennyeződés következtében megtizedelődött, majd teljesen eltűnt; a kutatók évtizedeken át úgy vélték, kihalt. 1973-ban bukkantak rá új populációjukra a Beaverdam patakban; más élőhelyük azóta sem ismert.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «