fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Mi van a minta mögött?

0

A tudósok már korábban felfigyeltek arra, hogy a tetoválásokhoz használt tintából a pigmentek akár a nyirokcsomókhoz is eljuthatnak. Ezek a szervek elengedhetetlen szerepet töltenek be, hogy az immunrendszer képes legyen megküzdeni a vírusokkal és baktériumokkal.

A tetoválásból származó nanorészecskék akár a nyirokcsomókba is eljuthatnak

A legújabb röntgentechnológiával felfedezték, hogy kisebb, ugyanakkor jóval mérgezőbb részecskék is felbukkantak az eredményeken, ami azt jelzi, hogy ezek is képesek a migrációra.

„Eddig is tudtuk, hogy a tetoválásokból származó pigmentek eljuthatnak a nyirokcsomókba, és erről látható bizonyítékaink voltak: a nyirokcsomók olyan színűre színeződtek, mint az adott tetováláshoz használt tinta” mondja Berhard Hesse, az új tanulmány szerzőpárosának egyik tagja. „Ez a test válasza arra, hogy kitisztítsa azt a helyet, ahol tetoválás található. Amit viszont nem tudtunk, hogy nano szinten is végbemegy ez a folyamat, aminek eltérő hatásai lehetnek, mint mikro szinten. És ez a probléma: nem tudjuk, hogyan reagálnak a nanorészecskék.”

A tetoválásból származó nanorészecskék akár a nyirokcsomókba is eljuthatnak

A tetováló tinta organikus és mesterséges pigmentek sorát tartalmazza, egyéb tartósítószerek és olyan szennyezőanyagok, mint a nikkel, króm, mangán és kobalt társaságában. A tinták két leggyakoribb összetevője a szén fekete a sötét tetoválásokhoz, és a titándioxid, egy fehér pigment, amit gyakran kevernek más színekkel, hogy különböző árnyalatokat kapjanak.

 

Míg a titándioxidot használják élelmiszer adalékanyagokban, naptejekben és festékekben is, a tetováló tintában olyan mellékhatásai lesznek, mint a bőr megdagadása, viszketés és késleltetett gyógyulás. A European Synchrotron Radiation Facility (ESRF)munkatársai egy új gép segítségével vizsgálták a titándioxid részecskéket a bőrben, amikor felfedezték a tetoválás ezen részének érdekes viselkedését.

A gép úgy működik, hogy különböző röntgensugarak fényét felviszik a lencséken és eszközökön egy mintára, hogy megfigyeljék az anyag viselkedését molekuláris és atomi szinten. Ezt a technológiát a korábban tetovált szövetmintákon alkalmazva a csapat mind mikro-, mind nano-titándioxid részecskéket felfedezett, utóbbiak pedig valóban a nyirokcsomókba kerültek. A vizsgálatok szoros összefüggést mutattak ki a szervezetben lévő toxikus elemek „hosszú távú lerakódásaival”, ami a nyirokcsomók krónikus megnagyobbodásához vezethet.

„Amikor valaki tetoválást szeretne, nagyon odafigyel, hogy olyan szalont válasszon, ahol steril tűt használnak” magyarázza Hiram Castillo, a tanulmány egyik szerzője, az ESRF munkatársa. „Senki sem ellenőrzi a színek kémiai összetételét, de a vizsgálataink alapján szükség lenne rá.”

A kutatócsapat további vizsgálatokra készül betegek mintáinak segítségével, hogy felfedjék a tetoválás pigmentek kémiai összetétele és a káros hatások közötti összefüggést.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «