Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Munkásszállások

0

A Luigi Rosselli Architects radikálisan eltávolodott az európai betelepülések után elterjedt, a szarvasmarha- és juhtenyésztők tanyák jellegzetes óntetős lakóépületeitől, és egy újszerű, környezetbarát megközelítéssel álltak elő: 12 döngölt lakóépületet hoztak létre, majd egy homokdombba ásták őket.

12 földdel borított szálláshely döngölt fallal elválasztva

A földből és kavicsból épült falakhoz az anyagot a dombból és a közeli folyóból nyerték, és az okos szállások egy természetesen hűs menedéket biztosítanak a farm munkásainak Nyugat-Ausztrália északi részén uralkodó extrém hőmérsékleti és kemény éghajlati viszonyok között.

12 földdel borított szálláshely döngölt fallal elválasztva
A 755 láb hosszú döngölt fal (a leghosszabb Ausztráliában) egy homokdűne mellett terül el, és összesen 12 lakóegységet foglal magába. A lakások falaihoz helyben termelték ki a vasban gazdag, homokos földet, és a közeli folyóból bányászták a kavicsot. A végeredmény egy olyan színpaletta lett, amely tökéletesen beleolvad a tájba. A tetején elhelyezkedő pavilon találkahelyként és kápolnaként szolgál.

12 földdel borított szálláshely döngölt fallal elválasztva
Az építkezés gyakran nehézkes az eldugott régiókban – az építőanyagok szállítása, és a munkások áttelepítése a projekt idejére nem egyszerű feladat. Épp ezért okos húzás volt olyan alapanyagokat használni, amik már a helyszínen vannak. „Azzal, hogy a helyszínen található földet használtuk a falakhoz, jelentősen csökkentette a szükséges időt és energiát, amit a projektre kellett fordítani” – mondta Luigi Rosselli építész.
Az épületek hátsó falát a homokdűne alá temették. „Csodálatos eredmény a földfalak alacsony energiája, és az, hogy farm forró éghajlatának ellenére nincs szükség a légkondicionálókra”- mondja Rosselli.

12 földdel borított szálláshely döngölt fallal elválasztva
Ahogy a fák és a növényzet növekszik, a házak még jobban bele fognak olvadni a tájba. A Tim Davis Landscaping tervezte a házak előtt és a tetőkön található kerteket. Az ovális kápolna egy családi temetőre és folyót szegélyező fákra néz.

12 földdel borított szálláshely döngölt fallal elválasztva
A project Terra Awardot nyerte. Az Unesco által is támogatott díj a globálisan kiemelkedő kortárs építészeti és kivitelezési megoldásokat. A Terra Award a legutóbbi a három díjból, melyet bezsebelt a projekt: az ArchDaily az Év Épületének választotta, illetve megnyerte az Architizer A+ Awardot is.

12 földdel borított szálláshely döngölt fallal elválasztva
A házakat úgy alakították ki, hogy mindegyik fedett veranda biztosítsa a privát szférát. Az egyes lakosztályokat között nincsenek köztes ajtók, így nem átjárhatók.
A napellenzőket úgy tervezték, hogy a nap legforróbb részében ne engedjék be a napot, ugyanakkor a dolgozók élvezhetik a hűs szeletet … és talán egy-két italt munka után.

12 földdel borított szálláshely döngölt fallal elválasztva

Belül hűvös és kényelmet, köszönhetően a 18 cm vastag döngölt falaknak és a 3 méter magas homokrakásnak fölötte. Természetes és robusztus anyagokkal és bútorokkal rendezték be az egyes rezidenciákat.
Nem is kell mondani, hogy az itt megszálló munkások nem akarnak majd elmenni innen – a megoldás egy nagy váltás az ausztrál vidéken megszokott munkásszállásokhoz képest.

12 földdel borított szálláshely döngölt fallal elválasztva
A kápolna adja a homokdomb csúcsát. Az építészek eredetileg a nyitott struktúrájúvá tervezték, de később a porviharoktól védő burkolattal ellátott üvegablakokat építettek be. Az ablakok elég erősek ahhoz, hogy a ciklonszeleket sértetlenül túléljék. A százéves családi temető a kápolna alatt fekszik; a kerítés pedig kívül tartja a helyi állatvilágot.

A kápolna mennyezetét arany-eloxált alumíniumlemezekkel vonták be. A tető Cor-Ten acéllemezből készült ferde kúp forma, amely tetőablakkal zárul. A tetőt két helyszínen gyártották és két félben szállították. A kelet felé néző üvegborítású szemet a római Pantheon ihlette.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «