Napelemes okosóra

0

A napenergiával működő órák nem jelentenek nagy újdonságot, de a sokkal energiaigényesebb okosórák napelemes verziói egy teljesen más műfajt képviselnek.

Lunar napelemes okosóra

A San Franciscó-i LunaR startup úgy tűnik sikeresen megoldotta, hogy olyan okosórát alkossanak, amit soha nem kell töltőre tenni, mivel minden szükséges energiát a Napból nyer.

Lunar napelemes okosóra
A LunaR megvalósításához jelenleg egy közösségi finanszírozási kampány keretében gyűjtenek pénzt. Az óra egy stílusos időmérő, letisztult és minimalista számlappal, és egy mobil alkalmazás tartozik hozzá, ami hozza mindazokat a funkciókat, amiket az okosóráktól már megszoktunk. Méri a viselője alvási és mozgási szokásait, összeköthető a közösségi média felületekkel és üzenetküldő alkalmazásokkal, így az értesítések egy beépített LED soron jelennek meg.

Lunar napelemes okosóra
A gyártó szerint a világ első napelemes órája (nem túl meglepő módon) egy úttörő napenergia-technológiára épül. Egy átlátszó napelem fedi az óra kijelzőjét, és állítólag a LunaR mind természetes, mind mesterséges fényből képes energiát nyerni. Így akár napi egy óra a napon elegendő, hogy az óra 110-mAh lítium akkumulátora teljesen feltöltődjön.

Lunar napelemes okosóra
Van még néhány jól csengő tulajdonsága az órának. Az egyik, hogy a GPS alapján automatikuson a tartózkodási hely szerinti időt állítja be. A napfelkelte és napnyugta idejét is magától kiírja, továbbá csatlakozik az Apple Health és a Google Health alkalmazásokhoz, és 50 méterig vízálló. Az órához mindenesetre mellékelnek egy USB töltő is, ha a hagyományos úton kellene feltölteni.


Azt is hozzá kell tenni, hogy a piacra szánt eszköz, amennyiben ténylegesen független a hagyományos áramforrásoktól, óriási újítás lenne a fogyasztói elektronika piacán. A japán Kyocera már évek óta bajlódik, hogy napelemes kijelzőt készítsen az okostelefonjaihoz, és végül tavaly a Mobile World Congress-en mutatták be az első prototípust. Az okostelefonok és okosórák eltérő termékek, különböző energiaszükséglettel, de ez is jelzi, hogy milyen összetett folyamat egy ilyen fejlesztés véghezvitele.


Ki tudja, lehet a LunaR alkotói egy olyan technológiával fognak előrukkolni, ami felülírja az eddigi játékszabályokat. Az az 500 támogató szerint mindenesetre, aki Kickstarteren eddig anyagilag is hozzájárul az óra megvalósulásához, lehetséges. Aki szeretne a csukójára egy LunaR-t, 138 dollár fejében decemberben megkaphatja a saját darabját, ha minden a tervek szerint megy.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «