NASA anno

1

Valószínűleg sok repülés iránt érdeklődő vágya teljesült a napokban, amikor a NASA Kaliforniában található Armstrong Repüléskutatási Központja elérhetővé tette teljes archívumát a Youtube-on. A 20. századi felvételeken különböző gépek tesztrepüléseit láthatjuk, illetve más érdekességekre is felfigyelhetünk az elmúlt 70 év repüléstechnikai történetéből.

A NASA archív videói

M2-F1

A videófelvételek 1946-ig nyúlnak vissza, amikor a NACA (Nemzeti Repülésügyi Tanácsadó Testület) a kaliforniai Mojave-sivatagban elkezdte a kísérletezést. A jelenleg létező egyik legkorábbi videón a Bell X-1 nevű gép 1947-es tesztrepülését láthatjuk. A legendás pilóta, Chuck Yeager kapitány által irányított Bell X-1 volt az első repülő, ami a hangsebességet képes volt átlépni.

A Youtube csatornán találhatunk további érdekes felvételeket is, az egyik például efy XB-70-es Valkyrie, egy szuperszonikus repülőgép az 1960-as évekből. A gép 70,000 láb magasságon akár 3,219 km/h sebességgel is képes volt repülni. Egy következő videón az M2-F1 látható, ami egy szárny nélküli kísérleti gép volt.

A NASA archív videói

XB-70-es Valkyrie

Nagyon érdekes ennyi idő távlatából visszatekinteni ezekre a korai repülőgépekre, és a sokszor amatőrnek tűnő technológiákra, amiket a mérnökök használtak.
A videók eddig csak a fanatikusok számára voltak ismertek, de most, hogy a legnépszerűbb videómegosztóra felkerültek a publikus archív felvételek, a nagyközönség is megismerheti a 20. századi repüléstechnika történetét.


Jelenleg több, mint 300 videó van a csatornán, és várhatóan még további 200 videó fog felkerülni. Vigyázat: órákra rabjaivá válhatunk a számítógép kijelzőjének, ha egyszer belekezdünk az egyik régi felvételbe.

Megosztás

1 hozzászólás

  1. Pingback: A NASA szuper csöndes szuperszonikus repülője • Mi Férfiak

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «