Nézz az ég felé – a világ legmagasabb kültéri liftje

0

Úgy tűnik, Kína a világ összes építészeti rekordját vezeti: a világ legmagasabb épülete, a legmagasabb híd és még a legmagasabb szabadtéri lift is az ázsiai országban található. A Guinness Rekordok Könyve szerint a Zhangjiajie Nemzeti Parkban található Bailong lift a világ legmagasabb szabadtéri liftje. A felvonó egy szikla mellett fut végig 326 méter magasságig.

A világ legmagasabb liftje

A Bailong név “Száz Sárkány Felvonó”-t jelent. A felvonó 2002-ben vált látogathatóvá a nagyközönség számára, és 2015-ben kapta meg a Guinness-rekordot, amiről a tanúsítványt egy ünnepélyes ceremónia keretében adták át. A liftnek nem a magassága a legkülönlegesebb tulajdonsága, hanem az a tény, hogy egy kvarc sziklába épült. A liftben utazók egy teljesen új perspektívából csodálhatják meg a terület látványos sziklaképződményeit. A felvonó 4,900 kg teherbírású és közel 50 ember fér el benne egyszerre. Magassága 326 méter, amit körülbelül 90 másodperc alatt tesz meg, így egy órán belül összesen 1,380 embert tud fel- és leszállítani.

A világ legmagasabb liftje

Az építési munkálatok 1999-ben kezdődtek, és három évvel később, 2002-ben fejeződtek be. A környezetvédők és a tiltakozók keményen bírálták a 120 millió jüan (1,7 millió dollár) költségvetésű projektet, mondván, a térség a világörökség része, és ezét ártalmas, hogy ilyen sok turista érkezik ide. A régió szerepel az UNESCO listáján, így szépségét a jövőben is meg fogják őrizni. A lift támogatói azzal érveltek a megépítés mellett, hogy a felvonó megóvja a hegyi ösvényeket a közlekedés okozta károktól.

A világ legmagasabb liftje

A térség több ezer sziklájából egy kvarc homokkő oszlopot választottak a felvonóaknák elhelyezéséhez. A felvonó szerelvényei földrengésérzékelőkkel lettek ellátva, így könnyen megelőzhetőek a katasztrófák. A felvonó 2002. áprilisi megnyitását követően rövid időn belül biztonsági okok miatt le kellett állítani a működését. Amikor 2003-ban újra megnyílt, hamar híres turisztikai attrakcióvá vált, különösen a kalandor turisták között.

Három különálló látvány felvonó működik párhuzamosan, másodpercenként 3 méteres sebességgel, teljes kapacitással közel 4000 utast szállítanak óránként. A felvonó első 154 métere körülöleli a hegy falait, míg a további 172 métere egy fedett acélcsőben fut.

A világ legmagasabb liftje

A Guinness Világrekord rekordnyilvántartási bizonyítvány átadó ünnepségét Hunan tartományban tartotta, amelyen a nyilvánosság széles köre részt vett. Rowan Simons, a kínai Guinness Rekord Könyve elnöke részt vett az ünnepségen, ahol beszédében elmondta:

“Megtiszteltetés számunkra, hogy elismerhetjük ezt a csodálatos eredményt, amely nem csak kényelmes közlekedést biztosít a turisták számára, hanem az nyersanyagszállításban is időt takarít meg. Emellett maximálisan védi a helyi természeti környezetet és az ökológiai egyensúlyt.”

Sokan gondolták, hogy egy felvonó a hegyekben környezeti szempontból nem fog jót tenni. A hatóságok azonban nem értettek egyet ezzel az állásponttal, mivel úgy vélték, a lift nem károsítja a világörökségi helyszínt, hanem épp ellenkezőleg, megóvja azt. A környékbeli szállodákat, panziókat és egyéb szálláshelyeket már le is bontották, hiszen az utazási idő lerövidülte miatt már nincs rájuk szükség. A tiltakozások ellenére a kínai hatóságok támogatták építését, mivel a projekt környezeti előnyei meghaladják az esetleges káros hatásokat.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «