fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

One semi – a 2000 lóerős kamion

2

A Salt Lake City (Utah) központú start up cég a Nikola Motor Company egy 2000 lóerős kamion és egy napelemekkel megtámogatott teljesen elektromos UTV tervein dolgozik.

A cég tervei láttán csöndben mosolyoghatnánk, de hát a Teslát is megmosolyogták sokan. Ráadásul a Teslához hasonlóan a Nikola Motor Company mögött is komoly üzletemberek állnak. A cég alapítja Trevor Milton a földgáztároló technológiai vállalat a dHybrid Systems korábbi vezérigazgatója.

One Semi elektromos kamion

Az új cégét Milton elektromos járművek, elektromos erőátviteli rendszerek és alkatrészek, valamint energiatároló rendszerek gyártására hozta létre.
Nikola Motor Company kezdésnek két érdekes elektromos jármű, egy nagyteljesítményű kamion és egy szabadidős UTV terveivel állt elő.

Nikola One Semi

A Nikola One Semi egy 6×6-os hajtású elektromos kamion, amely mindegyik hajtott kerekénél egy-egy 335 lóerős elektromos motor kapna helyt, így a kamion összteljesítménye a 2000 lóerőt is meghaladná. Ennél is mellbevágóbb az az adat, hogy a 2000 lóerős elektromos kamion nyomatéka a felezőnek köszönhetően elérné a 116 000 Nm-t is. A bődületes nyomaték pedig az elektronikusan felügyelt hajtáslánc révén komoly előnyöket jelentene a vontatás, a kanyarodás és a fékezés tekintetében is.

Nikola One Semi

Az elektromos motorokat egy gigantikus 30 000 cellából álló 320 kWh-ás lítium-ion akkucsomag táplálná. A kamionoktól elvárt nagy hatótávolság elérést a fékezések energiáját visszatápláló KERS rendszer, valamint egy beépített 536 lóerős generátor is segítené.

Nikola One Semi

A 36 tonna vontatására képes One Semi hatótávolsága így elérné az 1 200 mérföldet (1 931 kilométer), a generátora pedig különböző üzemanyagokkal így gázzal, vagy dízellel is működne. A Nikola Motor szerint ennek köszönhetően az elektromos kamionjuk üzemeltetési költsége nagyjából a fele lenne egy modern dízel kamionénak.

Nikola One Semi

A One Semi az erőforrása mellett más technológiai újdonságokat is hordozna, így például teljesen független felfüggesztéssel rendelkezne, ami csökkentené a rezgéseket és növelné a jármű komfortját.

Nikola One Semi

A sofőrök kényelmére amúgy is nagy gondot fordítottak a Nikola mérnökei, hiszen az áramvonalas szénszálból készült kabinban a digitális műszeregység és a 15 colos érintőképernyő mellett dupla ágy, teljes méretű hűtő, mikrohullámú sütő, 42 colos televízió, 4G LTE internet és Wi-Fi is található.

 

Természetesen a fejlett technológiának, a hatalmas teljesítménynek és a sok extrának ára van, így a One Semi bizony nem lesz olcsó, a Nikola Motor szerint felszereltségtől függően olyan 350 000 és 415 000 dollár közötti összeget kell leszurkolniuk majd a fuvarozó cégeknek az elektromos kamionokért.

Megosztás
FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «