Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Parazita építészet

0

A parazita egy olyan organizmus, amely egy másik élő szervezetre telepszik rá, főként azért, hogy szerencsétlen jótevőjének rovására, belőle nyerje a szükséges tápanyagokat. A parazita építészet ugyanezt a kapcsolatot követi le azzal, hogy az új szerkezetek a már meglévőkre, alá, vagy mellé kerülnek be, miközben folyamatosan rájuk támaszkodnak.

Parazita építészet

A parazita építészet egyre növekvő trend világszerte. Ahogy a városok egyre nagyobbra duzzadnak, a tervezők egyre másra új módokat találnak, hogy a régebbi épületre helyezett új struktúrákkal kiemeljék annak alakját.

Parazita építészet

Ennek az elgondolásnak számos megvalósítási formája a kihasználatlan városi tereket éleszti újra, és a hajléktalanok számára kínál menedéket az épületek oldalába illesztett kockákkal és buborékokkal.

 

Míg számos parazita elem harmonikusan csatlakozik a vendéglátóikra, vannak olyanok, amelyek sokkal erőszakosabban juttatják érvényre jelenlétüket.

Parazita építészet

A Studio Libeskind kiegészítése a Royal Ontario múzeumhoz például teljesen új anyagokat használ, hogy szinte felrobbantsa az épület tradicionális homlokzatát, míg a rotterdami Green Exhibition House meg sem próbál beolvadni, és radioaktív zöld színben pompázva különül el a környezetétől.

 

A parazita építészetet mégis a megrendítő jelenléte határozza meg – a meglévő épületek kiegészítései, amelyek úgy lettek tervezve, hogy mind anyagukban, mind formájukban elkülönüljenek.

Az elegánsabb példák, mint a Parasite office Moszkvában majdhogynem a vendéglátó épület organikus kitüremkedésének tűnik.

Parazita építészet

Parazita építészet

Parazita építészet

Parazita építészet

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «