fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Patrick Dempsey: Le Mansban valóra vált az álmom

0

A hollywoodi sztár Patrick Dempsey 2009 és 2015 között négy alkalommal ált rajthoz a legendás 24 órás le mansi versenyen, ahol tavaly Patrick Long és Marco Seefried társaként egy Porsche 911 RSR volánja mögött a kategóriájában a 2. helyen végzett.

A sikert követően azonban meglepő módon az 50 éves amerikai színész idén már nem pilótaként, hanem a Dempsey Proton Racing csapat társtulajdonosaként képviselteti magát a hosszú távú világbajnokság (WEC – World Endurance Championship) 2016-os szezonjában, így a le mansi 24 órás futamon is. A WEC szezonnyitó silverstonei futamán a kategóriájában a 6. helyen végző csapat vezetőjével, Patrick Dempsey-vel a Porsche készített interjút.

Patrick Dempsey

Patrick Dempsey

Patrick, milyen a Dempsey Proton Racing társtulajdonosának lenni?

„Az új szerepben is nagyszerű az autósportban lenni. Tavaly azt a döntést hoztam, hogy a versenyzésre koncentrálok. Az FIA WEC bajnokságában versenyeztem, ami az egyik legnagyobb és legörömtelibb kihívás volt az életemben. Idén egy kicsit izgatott vagyok, hogy új szerepben, társtulajdonosként kell támogatnom a csapatot.”

Dempsey Proton Racing

Milyen gyakran láthatunk majd a futamokon?

„Próbálok ott lenni az összes futamon, amit az egyéb elkötelezettségeim megengednek. Mindig is nagy rajongója voltam az autósportnak, és imádom az új kihívásokat.

Patrick Dempsey

A Dempsey Proton Racingnél betöltött új szerepem pedig mindkettőt ötvözi. Eddig nagyszerű új élmény megismerni résztulajdonosként egy csapat irányításának munkáját.”

A 77-es rajtszámú 911 RSR volánja mögött a WEC bajnoki címvédői, Richard Lietz és Michael Christensen foglalnak helyt. Büszke vagy arra, hogy ilyen nagyszerű pilótapárosotok van?

Dempsey Proton Racing

„Igen, hihetetlenül. Richard és Michael a mezőny leggyorsabb és legtapasztaltabb pilótái között vannak. Komoly esélyük van a címvédésre, ami hatalmas teher. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a csapatomban vannak. De a címvédés nem lesz könnyű, mert csak a mi Porschénk indul a GTE-Pro kategóriában, néhány gyártó pedig új autóval áll rajthoz idén, miközben a mi autónk csak egy továbbfejlesztett 2015-ös modell.

Dempsey Proton Racing

Ugyanakkor e megbízhatóság a mi előnyünk lehet, ha pedig esik, akkor a 911-es a legjobb autó a mezőnyben. Ezt a múlt szezonban már többször is bizonyítottuk.”

Mi teszi különlegessé a 911 RSR vezetését?

„Egy 911 RSR-t vezetni ugyanannyira üdítő, mint amennyire kihívást jelentő. Ez egy nagyon erős autó, nagy leszorító erőt termel a karosszéria, ezért mindent össze kell raknod a jó köridő érdekében.

Dempsey Proton Racing

Az autó ugyanakkor nagyon kiegyensúlyozott. Nagyszerű visszajelzéseket ad, mindig érzed, hogy mit csinál az autó. És pontosan ez az, amit egy GT versenyautótól elvársz. Érzésre még mindig olyan, mint egy utcai 911-es, csak sokkal gyorsabb a pályán. Összességében szórakoztató és izgalmas élmény. Semmihez sem hasonlítható érzés.”

Dempsey Proton Racing

2015-ben a vezetésre összpontosítottál és fantasztikus sikereket értél el. Második hely Le Mans-ban a GTE-Am kategóriában és győzelem Fujiban. Mit jelent ez a számodra?

Patrick Dempsey

„Nos, ezzel egy álom vált valóra. Nagyon keményen dolgoztam a szezonban, és nagyszerű, hogy sok célomat elértem. Remek tapasztalat volt. Sportolóként a siker a célod. Minden felkészülés, edzés során a siker lebeg a szemed előtt. Ez ad motivációt.”

Le tudnád írni azt az érzést, hogy mit jelent a dobogón állni, különösen Le Mans-ban a sok tízezer rajongó előtt?

„Ezzel a legnagyobb álmom vált valóra. Nehéz szavakba önteni az érzést, amikor ott állsz egy ekkora tömeg előtt. A legjobb értelemben nyomasztó és érzelmes pillanat.

Különösen, ha Le Mans történelmére gondolsz, azokra, akik ott versenyeztek, és arra, hogy mit is jelent mindez. Egész életemben emlékezni fogok erre a pillanatra.”

Most 2016-ban mire fogsz összpontosítani?

„Csapatvezetőként szeretnék a tavalyihoz hasonló nagyszerű eredményeket elérni. De ahogy azt mindig is mondtam a GTE-Pro kategória sokkal nehezebb.”

Patrick Dempsey

Többet találkozhatsz idén a családoddal?

„Igen, a családdal és a Porschéval is. A hosszú távú autóversenyzésben lenni azt jelenti, hogy sokat utazol. De ezt az érzést gyakrabban megoszthatom majd a családommal, ami csodás.”

Tavaly a Porsche család fontos tagjává váltál. Hogyan jellemeznéd a gyárral való kapcsolatodat?

„Mindig is hatalmas Porsche rajongó voltam. Ezért igazán inspiráló, hogy ilyen szorosan együttműködhettem velük. Nagyszerű fickók, imádtam, hogy része lehetek a csapatnak. És a világ legjobb pilótáitól kaphattam tanácsokat, ami segített, hogy fejlődjek és elérjem ezeket a nagyszerű eredményeket.”

Honnan származik az autósport iránti rajongásod?

„A gyermekkoromból. Mindig is imádtam a versenyzést és az autókat. Apám kis Matchboxokat vett nekem, és együtt néztük az indianapolisi 500-as versenyt is. Egyszerűen a versenyzés minden formája érdekelt.”

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «