Pattog a labda

0

Három évvel ezelőtt a szárazsággal sújtott Los Angeles 96 millió, árnyékot biztosító lebegő labdával fedte el az LA víztározó felületét, hogy megakadályozzák, hogy a víz elpárologjon. Most egy nemzetközi kutatás szerint a labdák több vizet használhattak el, mint amennyit megvédtek.

A Los Angeles-i „árnyékoló” labdák sötét oldala

A labdák nagyjából másfél évig maradtak a víztározóban a 2011-2017-es kaliforniai szárazság vége felé. A tanulmány szerint nagyjából 1,7 millió köbméter vizet óvtak meg az elpárolgástól. Sajnálatos módon azonban a labdák legyártásához 2,9 millió köbméter vizet használtak fel.

A Los Angeles-i „árnyékoló” labdák sötét oldala

Ez ott történt, ahol a műanyag gyártásához felhasznált olaj és földgáz finomításra került, és ahol a termeléshez szükséges elektromos áramot előállították.

A Los Angeles-i „árnyékoló” labdák sötét oldala
Ahhoz, hogy a labdák annyi vizet óvjanak meg, mint amennyit a gyártásukhoz felhasználtak, a becslések szerint legalább két és fél évig a víztározón kell hagyni őket – és ez csak akkor igaz, ha igazán száraz az időjárás.
Emellett a tanulmány azt is kiemeli, hogy a gyártásnak egyéb negatív környezeti hatásai is lehettek, mint például a széndioxid-kibocsátás és a vízszennyezés.

A Los Angeles-i „árnyékoló” labdák sötét oldala
„Nagyon jók vagyunk a gyors technológiai javításokban, de gyakran figyelmen kívül hagyjuk a megoldásaink hosszú távú és másodlagos hatásait” – mondja a tanulmány társszerzője, Dr. Kaveh Madani az Imperial College Londontól.

A Los Angeles-i „árnyékoló” labdák sötét oldala

„A mérnök társadalom így oldja meg a problémákat: egy probléma megoldása valahol máshol egy újabb problémát generál… Nem azt mondjuk, hogy a labdák rosszak, és ne használják őket. Mindössze azt a tényt hangsúlyozzuk, hogy a labdák előnyeit a környezetre gyakorolt hatásukkal együtt kellene vizsgálni.”
A tanulmány, melyben az MIT és a holland Twente Egyetem kutatói vettek részt, eredményeit nemrég publikálták a Nature Sustainability magazinban.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «