Penge históriák – Jön a kések csatája!

0

Bill Goldberg, a pankrátorlegenda bemutatja a televíziózás történetének legkeményebb késes műsorát – Kések csatája októbertől a HISTORY-n.

Kések csatája

Tu Lam, Bill Goldberg, Travis Wuertz

A Kések csatája új sorozat, melyben Amerika legtapasztaltabb fegyverkovácsai, harcművészei, szúró-vágófegyver-specialistái mérkőznek meg egymással, hogy a pengepróbáló akadálypályán keresztül vagdalkozva magukat elnyerhessék a 20.000 dolláros fődíjat.
Minden epizódban újabb versenyzők igyekeznek minél rövidebb idő alatt átjutni a soha nem látott kihívást jelentő akadályokon, amelyek nemcsak az acél erejét, élességét és kialakítását teszik próbára, de azt is, hogy tulajdonosaik milyen szakértelemmel forgatják pengéiket.

 

Minden héten a két legjobb induló jut be a rettegett Halálfutamba, közülük is a győztes kerül be a végső epizód bajnoki összecsapásába. Ki méri majd a legnagyobb csapásokat a legrövidebb idő alatt? Kinek a fegyvere és álma törik darabokra? És ki lesz a Kések csatájának bajnoka?
A műsort az amerikai profi birkózás legendás alakja, Bill Goldberg, és a 23 évig különleges egységeknél szolgált harcművész és szúró-vágófegyver specialista, Tu Lam vezeti. Mellettük a fegyverkovácsok munkáját a Tűzben edzett kétszeres bajnoka, Travis Wuertz felügyeli.

Bill Goldberg a magyar nézőknek adott exkluzív interjút:

Kések csatája

A Kések csatájában három különböző hátterű műsorvezetőt láthatunk. Ki mit hoz a csapatba?

BG: Mindenkinek megvan a maga szakterülete. Nem kérdés, hogy Travis Wuertzért a szakmájához, ő a pengék technikai szakértője. A saját házában szokott kovácsoló partikat rendezni, ahová vagy száz fegyverkovácsot hív meg, hogy pengéket készítsenek.

Kések csatája

Nemrég én is részt vettem egy ilyen bulin, és hát teljesen más világ, soha nem láttam ehhez hasonlót. Elképesztő emberek ezek, akik szenvedélyesen szeretik a mesterségüket. Itt vannak velünk a történelem hajnala óta, csak meg kell őket találni – és ha egyszer rájuk találtál, rájössz, hogy hihetetlen emberekről van szó. Valamilyen szinten a harcművészetekkel állítanám párhuzamba a fegyverkovácsolást.
Aztán ott van Tu Lam – keresve sem találhatunk nála harcedzettebb amerikai katonát. Ő hozza a valódi harci tapasztalatot és tudja hogyan kell ezeket a pengéket a gyakorlatban alkalmazni. Rengeteget tud a kések történetéről, és persze arról is, hogy milyen az, amikor valódi éles helyzetben kell odacsapni.

Kések csatája

A fegyverek szempontjából talán én vagyok a legkevésbé tapasztalt a csapatban, de először is percről percre folyamatosan tanulok, másrészt pedig azt csinálom, amit már sok-sok éve: remélhetőleg izgalmas és szórakoztató kommentárt fűzök ahhoz, amit képernyőn láthat a néző. Egyszóval ütős csapatot hozott össze a History, jól kiegészítjük egymást.

Amikor profi birkózóként a színre léptél, a vegyes harcművészetek még nem voltak annyira népszerűek, mint manapság, így a nézők egy része talán nem is tudta, hogy a stílusod innen eredt.

BG: Amikor a vegyes harcművészetek kezdtek elterjedni az Egyesült Államokban, én már edzettem pár éve, és azonnal beleszerettem az MMA-be. Az első 10 UFC rendezvény nagy részén ott voltam, és arra gondoltam, hogy ha egy MMA-harcost kombinálunk egy 130 kilós amerikai focistával, aki a másik csapat támadóit eszi meg reggelire, és ha a ketrecben alkalmazott fogásokat áthozom a profi birkózásba anélkül, hogy durva sérüléseket okoznék a többieknek, abból lehet valami.

Kések csatája
Nagyon régóta rajongok a harcművészetekért. Több mint 15 éve van saját Muay Thai klubom és egy időben az enyém volt Észak-Amerika legnagyobb MMA-edzőterme. Több jó barátom is van a UFC-ben, ezek a srácok a mai kor harcosai – mint én voltam valamikor. És még most, 51 évesen is szó szerint felveszem a kesztyűt és élvezem a sportot. Minden nap meg kell csípned magad, hogy élsz-e még, és én úgy csípem meg magam, hogy ütnek és rúgnak.

Mitől lehet valaki sikeres a Kések harcában?

BG: Mindent összevetve nincs egy kifejezett dolog, amin a siker múlik. A tökéletes fizikai kondíció, a legélesebb penge, a leggyorsabb mozgás – minden számít, egy nagy csomag az egész. A világ legélesebb kése sem fog magától végigmenni az akadálypályánkon, valakinek forgatnia kell. Szóval kell hozzá tapasztalat, mozgáskoordináció, a támadási szögek ismerete és az, hogy rendesen vezesd ki a mozdulatokat és ne vágd le a saját lábad. Sok összetevője, sok változója van a sikernek, ráadásul a versenyzők nagy része most van először a kamerák előtt, tehát még a lámpaláz is bejön a képbe.

Kések csatája

Voltak olyan pillanatok, amikor magad is meglepődtél?

BG: Nem is egy! Vannak a pályának olyan állomásai, hogy fogalmunk sem volt, mi lehet, ha oda elér valaki. Nem bírsz félbevágni egy halat? Egy csirkét? És tényleg meglepődsz, mert előtte elképesztő dolgokat művelnek a versenyzők a pengéikkel, de egyszer csak elérkezik a pillanat, amikor már az idegek is belépnek a játékba, az időzítés, a csapás iránya – az ember sok mindennel nem számol előre.

Láttál olyan fegyvert, amit szívesen megtartottál volna a műsor után?

BG: Mindig is érdekeltek a pusztítás eszközei, de annyira azért nem voltam része ennek a közegnek. Sokat tanultam, elmerültem a kovácsolt fegyverek történetében, hátterében. Volt egy versenyzőnk, egyszerűen bámulatos pengével érkezett, és be kell vallanom, rendeltem tőle egyet magamnak is. Képzelj el egy 90 centis, kétkezes, borotvaszerű kardot, amit egy 120 kilós fickó forgat, na, erről van szó. Ja, és a pengéje fekete!

Kések csatája

Akkor a következő évadban ezzel ki is próbálnád magad a versenyben is?

BG: Nem lenne rossz! Amit igazán szeretnék összehozni, az a műsor celeb változata: a világ minden tájáról összegyűjteni sportolókat, harcosokat minden stílusból, fegyvert adnánk a kezükbe, aztán ráeresztenénk az akadálypályára, lássuk, mire jutnak.

Bill Goldberg és műsorvezető-társai bemutatják Amerika legjobb pengeszakértőit, akik akció közben demonstrálják, mit tudnak a legextrémebb kések és kardok.

Kések harca – új sorozat október 1-től hétfőnként 22:00-tól a HISTORY műsorán.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «