Rekordmélység

0

Megdöntötte a mélymerülő Guinness-világrekordot Ahmed Gabr egyiptomi búvár, aki a pénteki hivatalos bejelentés szerint 332,35 méter mélyre ereszkedett a Vörös-tengerben.

Ahmed Gabr

Ahmed Gabr

Gabr egy közel 14 órás merülést követően éjfél után, 0.20-kor bukkant fel a víz felszínén. A volt egyiptomi katonatiszt két éven át készült csapatával a világcsúcs megdöntésére a Sínai-félszigeti közkedvelt búvárparadicsomban, Dahabban. Elmondása szerint négy éve álmodik arról, hogy túlteljesítse az eddigi rekordot jegyző dél-afrikai Nuno Gomest, aki 2005-ben 318,25 méterig jutott le.
Az as-Surúk nevű újság internetes kiadása szerint az altábornagy 13 éve aktív, a szakma legnagyobb világszervezetei közé tartozó PADI és TDI által igazolt búvároktató.
A világ csúcsait megjárt Omar Szamra – az első egyiptomi és egyben a legfiatalabb arab, aki megmászta a Mount Everestet – Facebook-oldalán keresztül gratulált Gabrnak. Szerinte honfitársa “emberfeletti teljesítménye egy lépéssel előrébb vitte Egyiptomot és az egész emberiséget”.
Szamra emlékeztetett rá, hogy bár Gabr mélybe ereszkedése mindössze tizenkét percet vett igénybe, a felszínre jutás több mint tizenkét órát tartott. A roppant megerőltető akció biztonságos kivitelezése megkövetelte, hogy a búvár számos alkalommal megálljon, így óvva meg szervezetét attól, hogy a magasnyomás, illetve a testben keletkező gázbuborékok komolyabb komplikációkat okozzanak.

 

(MTI)

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «