Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Reneszánszát éli az orsós magnó

0

Az audió rajongók valószínűleg azt fogják mondani, hogy az egyetlen igazi módja a zenehallgatásnak, ha orsós magnót használsz.

GQT Portable Recording Device No 1.

Az audió-mérnök Kostas Metaxas egyetért ezzel a felvetéssel, és bejelentette csúcskategóriás hi-fi cégének legújabb termékcsaládját egy „kinetikus művészeti tárgy” formájában.
Metaxas azt mondja, hogy a legjobb másolt zene analóg módon szalagra van rögzítve, 10 hüvelykes orsón és 12 hüvelyk-per-másodperces sebességgel (IPS), és ehhez semmi kétség sem férhet. Emellett meggyőződése szerint ugyanez az orsós konfiguráció a legjobb a zenefelvételhez is.

GQT Portable Recording Device No 1.

„Ez tény, vitának nincs helye, és ennek köszönhető, hogy az Open Reel Analog Tape Recorderek (a nyitott orsós analóg magnetofonok) iránti érdeklődés is hihetetlenül megemelkedett az elmúlt időben” – mondja az audio-mérnök és hi-fi alkatrész tervező. „A High End Audio piac az elmúlt tíz évben elfogadta és elismerte ezt.”

Metaxas maga is két átalakított Stellavox hordozható magnetofont használt ahhoz, hogy több mint 300 koncertfelvételt rögzítsen a ’80-as évek közepe óta. Most cége, a Metaxas & Sins meglovagolja a nagy érdeklődést az orsós magnók iránt, és létrehozták a GQT Portable Recording Device No 1. modellt, amelynek hardvere tisztelgés George Quellett előtt – ő a Stellawox cég svájci alapítója.

GQT Portable Recording Device No 1.
A GQT-nak Stellavox Sm8 magnetofon az alapja, és úgy tervezték, hogy „terepen is lehessen vele hangot rögzíteni és lejátszani”. Ez nagy svájci mechanikus órához van csatlakoztatva a gép, és szó sincs semmiféle számítógép vagy logikai vezérlő hardverről. Az áramkörei diszkrét tranzisztorokból és alkatrészekből állnak, amelyek a 1960-’70-es évek elején gyártott eszközökben is megtalálhatók.
A hordozható magnó akár 468 akár 911 0,25 hüvelykes analóg szalagot is képes működni, a DC motorja csak 15 IPS sebességgel üzemel, és ahogy az egy Metaxas gyártmánytól elvárható, a GQT egy igazi műalkotás, amellett, hogy egy teljesen funkcionális hangrögzítő és -lejátszó szerkezet.
A hordozható eszköz a High End Show-n lehet majd megtekinteni májusban Münchenben, mielőtt megkezdődik a nagyon limitált gyártás augusztusban. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a GQT árát.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «