Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Rimac Concept One – elegáns vonalak és 1088 lóerő

1

A Rimac Automobili még 2011-ben mutatta be a tisztán elektromos szuper sportkocsijának a Concept One-nak a terveit, akkor 2013-ra jósolták a gyártás beindítását, ez nem történt meg, de most végre a Genfi Autókiállításon már bemutatkozhat a Concept One szériaérett változata.

A horvát Rimac Automobili a világ leggyorsabb elektromos sportkocsiját kívánta megalkotni, egy olyan sportautót, amely a McLaren P1 és a Ferrari LeFerrari méltó ellenfele lehetne.

Rimac Concept One

A Concept One négy olajhűtéses elektromos motorja így nem kevesebb, mint 1088 lóerő és 1600 Nm-es nyomaték leadására képes, ami a Rimac állítása szerint elég ahhoz, hogy az autó a lehető legnagyobb csendben 2.6 másodperc alatt gyorsuljon fel 0-ról 100/órás sebességre.

Rimac Concept One

A többi elektromos autóval ellentétben a Rimac szörnyetegének a lendülete később sem törik meg, sőt mi több a Concept One rugalmassága nagy tempó mellett is lélegzetelállító, hiszen a közúti villanymozdony 3.6 másodperc alatt gyorsul 100-ról 200 km/órás sebességre, míg a 200-ról 300 km/órára való gyorsulás mindössze 8 másodpercet vesz igénybe a számára, miközben a végsebessége eléri a 355 km/órát.

 

A megdöbbentő gyorsulási adatok nem egyszerűen a hatalmas teljesítménynek és a Formula-1-es stílusban a hátsó motorokhoz beépített kétsebességes, duplakuplungos váltóknak köszönhetőek, hanem az elsősorban a Rimac kifinomult nyomaték elosztó rendszerének az érdeme, amely mind a négy kerékre ideális mennyiségű nyomatékot vezényel.

Rimac Concept One

Rimac összkerékhajtási nyomatékvezérlő rendszere (R-AWTV), a felfüggesztés és a karosszéria elemeire telepített érzékelői segítségével mind a négy kerék esetében egymástól függetlenül képes a megfelelő nyomaték kiszámítására, miközben másodpercenként 100-szor is elemzi a szükséges nyomaték mértékét, tökéletes tapadást biztosítva ezáltal az autónak.

Sőt mi több, hogy ha úgy tartja kedvünk és már unjuk a Concept One sínautós viselkedését, akkor az R-AWTV rendszer segítségével drámaian megváltoztathatjuk az autó egyensúlyát, így akár extrém alul- vagy túlkormányzottság is kialakítható.

Rimac Concept One

A megállásról természetesen ABS rendszerrel felszerelt hatalmas, elől 390 milliméteres hatdugattyús, míg hátul 380 milliméteres négydugattyús szénszál/kerámia fékek gondoskodnak, melyek teljesítményére nem minden helyzetben van maximálisan szükség, hiszen az R-AWC rendszer kinetikus energia visszanyerő rendszerként is működik.

Rimac Concept One

Az autó KERS rendszere pedig igencsak hatékony, hiszen akár 400 kW visszatáplálására is képes, ami azt jelenti, hogy önmagában a regeneratív rendszernek köszönhetően 0.6 G-és lassulásra képes az autó. Az egymástól független négy elektromotornak köszönhetően pedig különlegesen jó fékezési tulajdonságokkal rendelkezik a Concept One egyenetlen, vagy nedves útfelületen.

Rimac Concept One

Persze az extrém gyorsulás és a lassulás komoly kihívás elé állítja az autó akkumulátorcsomagját, ezért a Rimac egy saját 82 kWh-ás akkumulátorcsomagot fejlesztett. A 8450 darab vízhűtéses cellából álló rendszer gyorsítások alatt 1 MW-nyi energia leadására is képes, a 400 kW-ás energia visszanyerő képességnek köszönhetően pedig az autó hatótávolsága a cég állítása szerint elérheti akár a 330 kilométert is.

Rimac Concept One

A szép formájú sportautó szánszálas/alumínium karosszériájának kellemes belterében érintőképernyős szórakoztató központ fogad bennünket, de az autó fedélzeti számítógép rendszere arra is képes, hogy 4G-és kapcsolat segítségével az okostelefonunkra is elküldje mindazokat az adatokat, melyeket a Concept One 500 szenzorra folyamatos nyomon követ.

Rimac Concept One

A sok high-tech technológiai megoldást látva a Concept One 850 000 eurós árra pedig szinte már-már nem is tűnik annyira soknak.

Megosztás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Jön az elektromos Maserati • Mi Férfiak

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «