Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Rolls-Royce légitaxija

0

A repülőgép-hajtómű építő terve négy vagy öt utast képes szállítani 800 kilométeren át 400 km/óra sebességgel.

Rolls-Royce bemutatta hibrid VTOL koncepcióját

A Rolls-Royce repülőgép-hajtóműveket épít, nem repülőgépeket (vagy autókat – az a Rolls-Royce Motorcars, ami teljesen különálló részleg már az elmúlt 20 évben). A cég ezért reméli, ahogy előrehalad a héten az anglial Farnborough International Airshow-n bemutatott függőleges felszállásra és landolásra alkalmas jármű (VTOL: vertical takeoff and landing) koncepciójával, úgy társulhat egy repülőgyártóval. Ugyancsak ezen a rendezvényen debütált Rolls-Royce-szal közösen létrehozott Aston Martin Volante Vision Concept.

Rolls-Royce bemutatta hibrid VTOL koncepcióját

Aston Martin Volante Vision Concept

Rengeteg repülőgyártónak ismerős lesz a hajtómű, amit a jármű jelenlegi dizájnjánál használnak. A Rolls-Royce elmondása szerint az M250 és korábbi verziói több mint 170 különböző helikoptert és repülőt hajtanak (civil- és hadi járműveket egyaránt). Ez egy gázturbina modell, ami koncepció jelenlegi változatában a jármű hátuljában található, és úgy módosították, hogy a hibrid gáz-elektromos meghajtórendszer részeként funkcionáljon. A hajtómű elektromosságot generál, ami a hat propellert működteti, és az elektromosságot az akkumulátorban lehet tárolni, amit a hajtómű tölt fel.

Rolls-Royce bemutatta hibrid VTOL koncepcióját

Aston Martin Volante Vision Concept

A szárnyak, amelyek a propellerek közül négyet tartanak, 90 fokos szögben forognak, így a jármű függőlegesen is fel- és le tud szállni. (A tilt rotor az 1980-as évek közepe óta vannak jelen, amikor a Bell Helicopter és a Boeing elkezdte fejleszteni a V-22 Osprey-t, amelyet egy Rolls-Royce motor hajtott.) Miután a repülőgép eléri az utazási magasságot, a két hátsó légcsavar biztosítja a tolóerőt, míg a szárnyon lévő propellerek elhajlanak, így ezzel csökkentik a légellenállást és a kabin zaját.

Rolls-Royce bemutatta hibrid VTOL koncepcióját
A Farnborough-ban bemutatott konfigurációban négy vagy öt utas fér el a járműben. A Rolls-Royce szerint az utazási sebessége 400 km/óra lesz, emellett 800 kilométert tud megtenni a jármű. Habár a repülőgépet légi taxiként emlegetik, a cég szerint akár személyi közlekedéshez is lehet majd használni. A dizájn variációja lehetővé teszi, hogy rakományt is lehessen vele szállítani, így katonai célokra is alkalmas lesz a gép.
A cég elmondása alapján, ha megkötik a szükséges együttműködéseket, 18 hónap alatt megépíthetik a repülő prototípust, és a 2020-as évek elejére üzembe helyezhetik a járművet.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «