Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A sörcsapolás művészete

0

Amikor azt olvastam a mesterről, hogy a sörcsapolás művésze, kicsit elcsodálkoztam és elképzeltem mivel lehet a csapolást művészetté minősíteni.

Melegh György portréja

Melegh György

Nagy érdeklődéssel mentem el egy közös sörözésre és csapolásra Melegh György sörcsapoló mesterrel. Nos, amit láttam, és amit kóstoltam az teljesen meggyőzött arról, hogy ezt is lehet akár művészi szintre fejleszteni. Amikor túl voltam néhány pohár tökéletesen megcsapolt sörkülönlegességen, akkor villant át rajtam, hogyan fogom írásban visszaadni, amit tapasztaltam úgy, hogy a cikk és a feldolgozásra szánt téma olvasható látványos és „szomjvágy” gerjesztő legyen. Hogy stílszerű legyek, nem “haboztam” sokáig a tematika a galériában lépésről-lépésre nyomon követhető, úgyhogy lehet gyakorolni Uraim!

Nyolc tökéletes mozdulat

Megtanultam, hogy Magyarországon nyolc lépésből áll a helyes sörcsapolási technika. Ettől eltérő a Belga sörök csapolása, ami kilenc lépés és 150 mozdulat. Amikor a mester beállt a pult mögé, még a pohár is másként állt a kezében, mint amit eddig láttam. A rituálé azzal kezdődött, hogy elegánsan felemelte poharat és átnézett rajta. (ez volt az első lépés a pohár tisztaságának ellenőrzése). Majd egy következő mozdulat a pohár zuhannyal történő átöblítés, ami nem azért történik, hogy tisztítsuk a poharat, hanem azért hogy lehűtsük és vizezzük a belső falát. (ez a második lépés a pohár zuhany). Miért van erre szükség? Mert a széndioxid buborékok nem rekednek a hab alatt és nem csípi a szájat, valamint nem okoznak kellemetlen feszülő érzést a hasban, hanem a pohár falán szépen eltávoznak, pont annyian amennyi már kellemetlenséget okozna. Ez az egyik titka annak, hogy több pohárral tudjunk meginni és ez az, ami az okos és ügyes vendéglátósnak a plusz forgalmat adja. Ez után egy határozott mozdulattal megnyitja a csapot és elengedi a cseppsört. (ez a harmadik mozdulat a cseppsör elengedése) De mi az a cseppsör? Ja, az, amit a vendéglátósok megspórolnak, mert azt nem engedhetik meg maguknak, hogy egy harminc literes hordóból két pohárral kevesebb legyen megcsapolva a tökéletesség érdekében, mondta fanyar humorral és méltatlankodva a mester. Ha ezt nem sajnálnák, akkor senki nem kapna a poharába a kifolyóban rekedt rosszabb minőségű sört. Ez után a poharat 45 fokos szögben tartva (negyedik mozdulat) a poharat kétharmadig csapolja és ekkor függőleges irányba állítja (ötödik mozdulat) és megszakítás nélkül egy húzással engedjük a sört (hatodik mozdulat) és óramű pontossággal egy gyönyörű kupolájú hab képződik a pohár aranyló nedű tetejére. Elzárjuk a csapot (heteik mozdulat). Majd márka azonos poháralátétet helyezünk a pohár alá és a márkajelzéssel a vendég felé fordítva kívánjuk, hogy váljon egészségére.
Ha jól csapolunk, akkor pont a pohár kalibrációjáig ér a sör és a hab kétujjnyi kupola alakú tökéletes képződmény. Érdekesség, hogy a sörcsapoló versenyeken komoly levonás jár azért, ha a kifolyó csap hozzáér a pohár falához. Ezt higiéniai szempontból nem megengedett és kerülendő! „A csapolt sör megítélése nem csupán azon múlik, mi van a hordóban, hanem nagyrészt azon is, hogy onnan miként kerül a korsóba”

 

Hogy éli meg egy sörcsapoló mester, ha a vendégként látogatott helyen nem jól szervírozzák vagy csapolják a sört? Kérdeztem végül Meleg Györgyöt.
Nagyon változó. Van, amikor nem bírom ki, hogy ne álljak a pult mögé és tartsak egy gyors talpaló tréninget, de legalább a saját söröm csapolását megpróbálom elérni. Persze ez nem megy negatív hangnemben és stílusban, csak akkor, ha nyitott és befogadó a hely. Van, amikor visszaküldöm a percek óta a pulton álló régen megcsapolt összeesett habkoronájú sört. Ha kell, ezt megteszem többször is. Ha nem lennék sörcsapoló mester csak egy átlagos sörkedvelő, akkor is megtenném. Minden lehetőséget megragadok,hogy megszólítsam a fogyasztókat és mindenkit szeretnék a minőségi sörfogyasztás világában elkalauzolni. Persze kiemelkedő terület a sörszervírozás és csapolás. Hiszem, hogy a fogyasztóknak is nagy szerepe van a sörkultúra kialakításában. Ha nem fogadunk el összeesett habbal száraz pohárban elénk tett sört, akkor ezzel, mint fogyasztók is sokat tehetünk a fejlődésért.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «