Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Szexizmus a konyhában

0

Clare Smyth séf az első angol, aki megkapta a World’s Best Female Chef, azaz a világ legjobb női szakácsának járó díjat. Az elismerést pár hete Bilbaoban vette át a World’s 50 Best Restaurant (A világ 50 legjobb étterme) díjátadóján.

Clare Smyth séf

A saját visszafogott nyilatkozatai ellenére, hogy ő csak egy „tradicionális, unalmas séf”, Smyth tehetségét széles körben is egyedülállónak tekintik. Az Észak-Írországban született szakács továbbra is az egyetlen brit nő, akinek három Michelin-csillaga van – egy tehetség, amit végre az egész világ előtt elismertek. Eddig jó.

Clare Smyth séf
Mégis keserédes a győzelem. Ha ez egy jelentős eredmény Nagy-Britanniának és az angol konyhának, a nőknek már sokkal kevésbé az. Egy ilyen díj léte már önmagában sokakat sért, különösen, ha a díjazottak között Smyth kaliberű személyek szerepelnek. Karrierje kiemelkedő, a férfi és női mezőnyt tekintve is, hiszen mindössze 28 évesen lett Gordon Ramsay főszakácsa a Royal Hospital Roadban, mielőtt tavaly megnyitotta a saját, Core by Clare Smyth nevű éttermét a londoni Notting Hillen (nem is említve, hogy nemrég egy előkelő esküvőre készített ételeket).

Clare Smyth séf
A világ legjobb női séfje díj úgy hangzik, mintha jól vállon veregette volna őt a World’s 50 Best zsűrije. 2018-ban még mindig túl nagy kívánság egy olyan díj, amely nemtől függetlenül díjazza a kulináris teljesítményt? Nehéz nem úgy értelmezni ezt a díjat, mint valami vicc kategóriát. Az eredményt kihirdető Mark Durden-Smith szájából a következő hangzott el: „Ma minden a girlpowerről szól.”
Smyth köszönőbeszédében elismerte, hogy nőként mennyire nehéz bejutni az éttermek konyháiba, és a vendéglátás egyenlőtlenségeinek komor tudatossága fűszerezte örömét.

„Örülnék, ha a közeljövőben nem lennének nem szerint megkülönböztetett díjak, mert a nőket is teljesjogú szereplőként ismerik el, és egyensúly lesz az iparágban” – mondta.

Igaz, hogy a Michelin csillagos szinten, amit a World’s 50 Best is képvisel, kevés női főszakács található. Ebben az évben háromról ötre nőtt a szám – ők Elena Arzak, Pia León, Daniela Soto-Innes, Pim Techamuanvivit és a tavalyi győztes, Ana Roš -, akik közül kettő társ-főszakács egy férfival. A Core by Clare Smyth nem került be a legjobb ötven étterem közé.

Clare Smyth séf
Nyilvánvaló, hogy a nőknek nehezebb kitűnni ebben az arénában, de ez nem képesség, sokkal inkább reprezentáció és lehetőség kérdése. Nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség ahhoz, hogy a tehetséges női szakácsok is bekerüljenek Michelin-csillagos vérkeringésbe.
A ceremónián az elhunyt Anthony Bourdin-ról is megemlékeztek, akinek öngyilkossága kapcsán felmerült a mentális egészség kérdése a vendéglátóiparban. Bourdin még 2013-ban kitett egy tweetet a díjhoz kapcsolódóan: „Miért – a történelem ezen pontján – van szükség a legjobb női séfnek külön kategóriát hirdetni? Talán kuriózumnak számítanak? Bölcs szavak egy olyan kiváló szakácstól, aki éppenséggel férfi.

(Forrás: Mina Holland, The Guardian)

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «