Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Teaiskola – A teakészítés története és művészete

0

Talán a hétköznapokban nem is tudatosul bennünk, hogy a tea a víz után a legtöbbet fogyasztott ital. Néha kapkodva, estenként megadva az elkészítés rituáléját kortyoljuk ezt a nemes italt nap, mint nap, mely már Kr.e 2737 óta része az emberiség kultúrájának.

Shen Nung

Shen Nung kínai uralkodó

A gyökereket tehát 5000 évre nyúlnak vissza, amikor is egy kínai uralkodó Shen Nung felfedezi a tea jótékony hatásait. A leforrázott levélfőzet tehát gyógyszerként kezdi meg hódító útját. A selyem mellett a második legjelentősebb kínai exportcikké válik, amit minden lehető eszközzel megpróbálnak védeni. A szigorú vámelőírásoknak és ellenőrzéseknek köszönhetően a kínai vezetés az országban tudja tartani a növényt, azonban, ahogy a selyem úgy a tea esetében sem tudták meggátolni, hogy a cserje ne kerüljön ki a határon túlra. Ezután már csak idő kérdése volt, hogy a világ egyes tájain mikor nőnek ki az ültetvények, melyek közül sok ma már számos tradicionális teatermesztő vidékként tartunk számon.

 

Teaültetvény

 

Az Srí Lankán az egykori Ceylonban 1867-ben egy James Taylor nevű skót származású ültetvényes kezdett el először teatermesztéssel foglalkozni, kis túlzással az ő története folytatódik a Dilmah teában mely az egyik legtisztább a világon.

Srí Lanka

Srí Lanka

Srí Lanka egy kis ország, mindössze 64.750 km². Éghajlati adottságainak és a természet adta évi két monszunnak köszönhetően azonban új távlatokat nyitott a tea történetében. A napfény, az eső és a hűvös éjszakák varázsolják a legfinomabb teát a csészénkbe.
A minőség az ültetvényeken dől el. A szüretelő munkásaink keze munkája által kerülnek a finom, zöld tealevek a feldolgozó üzembe. Ezek a minőségi tealevelek adják azt az alapot, amely a legfinomabb tea elkészítéséhez szükséges. Ez az oka annak, hogy teáinkat szelektálva termesztjük.
A frissen szüretelt tealevél nedvességtartalma magas. A feldolgozás során ezért először fonnyasztjuk a tealeveleket, így azok nedvesség tartalma 45%-ra esik vissza, ezáltal válik a levél sodorhatóvá. A tea testessége, erőssége, s minden egyéb más érzékszervi jellemzője a jó minőségű tealeveleken és a professzionális fonnyasztáson múlik.
Majd a sodrás következik, amely segít abban, hogy a tealevélben lévő különféle vegyületek egymással érintkezésbe kerüljenek. Ezt követi a rostálás, amikor a tealeveleket 2-3 különböző méretre választják szét. A rostálás során fennakadt legnagyobb tealevelek visszakerülnek a hengerekből álló mángorlókra, és újra sodorják azokat.
A fermentálás (erjesztés, oxidáció) következtében dől el a tea színe s minősége. A feldolgozás során ez az a pont, amikor a teamester pontosan meg tudja határozni a tea minőségét, erősségét és testességét.
Az hevítéssel a tealevél nedvesség tartalmát 3%-ra csökkentjük.

Merrill J. Fernando

Merrill J. Fernando, A Dilmah teák atyja

Majd ismét a rostálás következik, amelynek során a teamester osztályozza a teákat, s különféle konzisztens minőségi csoportokat alkot, mint pl. BOP (A legáltalánosabb tört tea osztály fiatalabb levelekkel) vagy BPS – BrokenPekoeSouchong (Hosszában sodort és töredezett durvább levelek).
A teakészítés tudomány, ám a marketing, ami ezután következik, az már művészet. A Dilmah az elmúlt 25 évben visszahozta a piacra a minőséget a nem kevert, tiszta eredetű, a tea termőhelyén, Srí Lankán termesztett, frissen szüretelt és csomagolt teáival.

Teakóstolás

Hétről-hétre közel 11.000 teamintát kóstolunk az üzemben. A végső kóstolást én magam végzem el. Szerencsére a fiaim is mindent megtanultak a teáról, s így ők is mesterei a tea válogatásának, osztályozásának. Ők jelenthetik a jövőt. Nagyon szigorúan tanítom őket, de ők is elkötelezett hívei a minőségnek, a hitelességnek és az integritásnak a teatermesztésben, biztosítva ezáltal a tiszta eredetű, 100% ceyloni tea fennmaradását.

(folytatjuk)

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «