Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Tengeri “áramlat”

0

A fosszilis tüzelőanyag készletek fogyatkoznak a bolygónkon, a figyelem ezért egyre inkább a megújuló energiaforrások: a nap- és a szélenergia felé fordul. De mi a helyzet az árapállyal?

Ez egy megbízható, kiszámítható és teljesen környezetbarát energiaforrás. A korábban már vízerőműként is működő börtönt is tervező londoni építész, Margot Krasojevic pedig egy olyan házat tervezett, amely a hullámok energiáját használja ahhoz, hogy elektromos áramot termeljen.

Ár-apály erőmű

A különleges szerkezet két kagylóra hasonlít, ahol a külső és a belső kagylónak is meg van a saját funkciója. A külső héj könnyen szétszedhető és szállítható öntött beton darabokból készül, aminek a feladata az, hogy a parthoz rögzítse a házat, miközben a belső alumínium rész az árral együtt emelkedik, ahogyan az a külső kagylón keresztül körülveszi azt. Az elektromos áramot a hidraulikus árapályturbinák állítják elő, de az épület tetején napelemek is találhatóak.

Ár-apály erőmű

Az árapályerőmű-ház szinte bárhol megépíthető, mivel a hullámok kiszámíthatóak, így nem nehéz ideális helyet találni a számára, hogy kiaknázzuk ezt a természetes energiaforrást.
Az épület kétféleképpen használja ki az árapály energiáját. Egy kamrában könnyű, alumíniumból készült propellereket helyeztek el, amik forogni kezdenek, amikor a hullám betör és összenyomja a levegőt, a lapátok pedig így a szélturbinákhoz hasonlóan elektromos áramot termelnek. E mellett maga a kamra is mozog, miközben rézcsövekben található neodímium mágneseket mozgat, amik elektromos áramot termelnek.

A megtermelt elektromos áram pedig kondenzátorokban tárolódik el. A komplexumban van még három egyszerűen szétszedhető modul is, ami tulajdonképpen a lakótér.
„A vízerőműház a legújabb megközelítésem, amivel megpróbálom kihasználni a megújuló energiaforrásokat” – nyilatkozta Krasojevic a Daily Mail-nek. „Megkerestek, hogy szörfösök számára tervezek egy tengerparti házat, ekkor eszembe jutott az árapályerő, és az, hogy azt hasonló dinamikus módon használjuk fel, mint ahogyan a szörfösök is megkoreografálják a mozgásukat a hullámokon.”

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «