fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Tökéletes zöldövezet

0

A Penda osztrák stúdiója egy kis lakóingatlanon dolgozik a német vidéken, melyet Yin & Yang House-nak hívnak. A Kassel városához közel elhelyezkedő ingatlant egy kis család számára álmodták meg, amely a közműhálózatoktól független akar élni.

A Penda Plants jin jang háza

Ebből következik, hogy a Chris Precht által vezetett dizájn csapat az épület tetejét egy zöldség-, fűszernövény- és gyümölcskertté alakította, ami biztosítja a ház lakói számára, hogy saját maguknak tudják megtermelni az élelmet. „Amikor egy építész házat tervez, elvesz egy darabot a természettől” – mondják az építészek. „Megpróbáltuk ezt a teret a tetőn visszaadni. Ezzel egyidőben egy kertrendszert biztosítunk a tulajdonosoknak, ebbe beletartoznak az üvegházak is a téli hónapokra.”

A Penda Plants jin jang háza

A Yin & Yang House Kassel városához közel található

A Penda terveit két elkülönült szerkezet alkotja, amelyeket egy zöld tető köt össze. Akárcsak a jin jang szimbólumnál, a ház két része összefonódik – az egyik fele az életteret, a másik a munkára alkalmas részt adja. A két tető körbefogja a kertet, és az esővizet a földbe vezeti, ahol tárolásra kerül, majd a száraz napokon a növények locsolására használják.

A Penda Plants jin jang háza

Az ingatlant egy kis család számára álmodták meg, amely a közmű-hálózatoktól független akar élni

Hogy minden érzékre hasson, a háznak megvan a saját természetes illata, amely a növényekből származik. „A feleségem, Fei és én is egy kis házban élünk az osztrák vidéken, aminek a legnagyobb előnye a magas életminőség” – meséli Chris Precht. „Különösen, ha arról van szó, hogy a saját ételedet termeszted.”

A Penda Plants jin jang háza

A két tető körbefogja a kertet, és az esővizet a földbe vezeti

„Ha te magad termeszted a saját fűszereidet, zöldségeidet és gyümölcseidet, teljesen megváltozik a kapcsolatod az ételekhez” – mondja Fei Tang. „A kertünkben a napi élelmiszereink olyan nagy részét igyekszünk megtermelni, amekkorát csak tudunk. A zöldségek nem olyan tökéletesek, mint a hipermarketekben, de sokkal jobb az ízük, és táplálóbbak. És ami a legfontosabb, tudod, hogy mit eszel, és megízlelheted a munkád és a szeretet gyümölcsét. A valódi ételek a részeddé válnak. Pont úgy, ahogy az építészet esetében is.”

A Penda Plants jin jang háza

A ház két része összefonódik

„Az ipari mezőgazdaság több évtizednyi fenntarthatatlan élelmiszergyártása és -fogyasztása után, lassan megtanuljuk milyen egészségi ára van a testünkre és a környezetünkre ez a rendszer” – mondja Penda. „A kulcs egy ökológiai élelmiszer-körforgáshoz az, hogy helyi alapanyagokat termesszünk és együnk.

A Penda Plants jin jang háza

Az élet- és munkatér egyszerre olvad egybe, és különül el

Ami még jobb: termessz növényt te magad a családodnak vagy a közösségednek. Az étel közjó, ami nem szabadna, hogy néhány vállalkozás kezében legyen. Ha kidolgozunk élelmiszer stratégiákat a közösségeink számára, és független lesz az élelmiszer ellátásunk, abban az építészeknek és az általuk tervezett épületeknek kiemelten fontos szerepe kell, hogy legyen.”

A Penda Plants jin jang háza

Az ablakokon át a természetre nyílik kilátás

A Penda Plants jin jang háza

A hálószoba az erdőre néz

A Penda Plants jin jang háza

Az évszaktól függően a ház színe és illata is változik

A Penda Plants jin jang háza

A kompakt ház, belülről megvilágítva

A Penda Plants jin jang háza

A ház a “környezetének megfelelően” változik

 

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «