Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Történetek a juharfa országából – Huron-tó

0

Kanadában általában minden nagy. A távolságok, a parkolók, az éttermi adagok és a tavak is. A Huron-tó a világ harmadik, az öt tó közül pedig a második legnagyobb édesvizű tava, de a partról ebből igen keveset érzékel az ember, egészen addig a pillanatig, amíg a távolban meg nem pillant egy tengerjáró nagyságnyi hajót.


Mea culpa, ha nem sebészi pontossággal emlékszem, de ha jól tudom, Kanada a világ vízkészletének mintegy 13 százalékát teszi ki. A Huron a maga 56 négyzetkilométeres nagyságával tehát a harmadik legnagyobb tó, amelynek egy jelentős része átlóg az Egyesült Államokba is. A több mint fél Magyarországnyi vízfelület átlagos mélysége 59 méter, így nem csoda, ha komoly rajta a hajóforgalom.

Nagy tavak térképe

Jól kitalálták az USA és Kanada országhatárát. Fifti-fiti alapon részesülnek a Nagy-tavakból

Persze, ahol víz van és nem mellesleg 6000 kilométernyi partszakasz, ott van turizmus is, ezért szinte egymást érik a Bayfieldhez hasonló, kis ékszerdoboz városkák. Csak úgy, mint a Balatonnál, itt is vannak kiemelt, vagy inkább felkapott fürdőövezetek. Mindazonáltal akárhol megáll a tó mellett az ember, talál homokos partszakaszokat. Mi sem Bayfielden, hanem a 10–15 percnyi autózásnyira levő Grand Bendben strandoltunk. Talán a nyári Siófokhoz lehetne hasonlítani a helyet, akkora a zsongás.

Huron partszakasz

Szinte mindenhol hozzáférhető a partszakasz. Mi a homokos részét láttunk, de van sziklákkal csipkézett is

Tele van butikokkal, ajándékárusokkal, viszont nincs tele parkolóhellyel. Így aztán ez nem egyszerű művelet, nem csoda, ha az ember félórás keresés után „örömmel” fizeti ki óránként a 2 dolláros állásdíjat. Tilosban vagy rossz helyen parkolni nem érdemes, mert két pillanat úgy járhatunk, mint Petrocelli. A parkolás lehet, hogy drága, viszont a strand ingyenes, és ugyanazt az infrastruktúrát megkapjuk, mint általában a fizetősökön. Van kulturált öltöző, WC, tusoló. Lehet, hogy a parkolásért meg kell szenvedni, és az ára is magas, de ugyanakkor a vendéglátás teljesen mérsékelt tarifával bír. Nem kell a gatyánkat otthagyni egy hamburgerért és egy hideg sörért.

Naplemente a Huronnál

Naplemente

De vissza a strandra! Bár a fent említett erényeinél több szót nem is érdemelne, bennem azonban mégiscsak hagyott egy szösszenetnyi emléket. Jó, lehet manapság már a honi strandokon is nagyobb százalékban vannak a hosszú szárú, bermuda típusú férfifürdőruha-használók, de ott tényleg mindenkin ilyen volt. Rajtam „hagyományos” Speedo, fecske, vagy-hogy-is-nevezzem fazonú volt – én ezt kedvelem. Ezzel a viselettel hamar népszerű lettem, aminek az lett a következménye, hogy egy idő után úgy néztek rám, mintha Schwarzenegger lennék a Terminátor 1 első öt percéből. A figyelem nem a  bicepszemnek szólt. Szóval „hasta la vista”, másnap be kellett fektetnem egy bemudába, hogy kisimuljanak a prűd kanadai strandolók ráncai. A vicc az egészben az, hogy vizet sem ért az új szerzemény, mert a Huron számomra nem volt komfortos hőfokú.

Bayfiledi partszkasz

Bayfieldi partszakasz házai

A Hurontól Bayfielden búcsúztunk el, rugdostuk még egy kicsit a part menti homokot a naplementében. Még egyszer magunkba szívtuk a kisváros romantikáját, ahol szinte minden házon kint van a nemzeti lobogó. Bár ez nem csak Bayfield sajátja, általában mindenhol kint van az ország zászlaja, sőt, az úton nem egyszer hatalmas táblákra ki van írva: Isten áldja Kanadát.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «