Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Történetek a juharfalevél országából 2. – Lakókocsikultusz

0

Kanadai kintlétem talán egyik legizgalmasabb epizódja egy lakókocsikempingben eltöltött pár nap volt. Az európaitól eltérő, ismeretlen romantikába csöppentem, amibe – nem csodálom – bele lehet szeretni.

Áfonyafarm

Áfonyafarm

Tulajdonképpen itthon is van ennek egyfajta hagyománya, tehát ki sem kell lépni az országból ahhoz, hogy találjunk olyan helyeket, ahova akár hosszabb időre is ledeponálhatjuk a guruló lakásunkat, de ez itt még mindig csak turizmus, ott pedig életforma, amire mára egy nagyon komoly iparág is épült, de erről egy kicsit később.
Windsortól körülbelül négyórás autózással érünk el a Huron-tó partján fekvő Bayfieldig. Az út többnyire autópályán vezet, de a táj sokkal változatosabb és nem utolsósorban zöldebb, mint Windsor és környéke. A detroiti benzingőz sem ér már el idáig; a népek errefelé mezőgazdasággal foglalkoznak. Az út harmadától végeláthatatlan áfonyafarmok mellett autózunk, és kihagyhatatlan egy rövid pihenő egy ilyen gazdaság mellett, ahol szinte mindenhol működik a szedd magad akció. Tizenkét dollárért kapunk egy műanyag vödröt, amibe kb. 5 kiló áfonya fér. A tulajdonos megmutatja, melyik sorban lehet szedni a gyümölcsöt, és innentől kezdve magunkra is hagy, szóval nem kell fütyülnöd szedés közben, annyit ehetsz, amennyi beléd fér. Szinte minden ilyen szedd magad farm mellett van egy üzlet, hol kisebb, hol áruház nagyságú, ahol az áfonyának minden formáját meg lehet vásárolni, a mélyhűtött változattól a szörpökön át a lekvárokig.
Az áfonyaültetvények után a tájat gigantikus méretű üvegházak szegélyezik, ahol jellemzően kaliforniai paprikát termesztenek. Nem tudni miért, ott a zöld színű a legolcsóbb változat, de a piros fajta sem drága, és úgy árulják az út mentén, mint nálunk szezonban a barackot vagy a dinnyét. Már egy kanadai dollárért is lehet kapni egy kilót. Sok helyen becsületkassza működik – és működik!

Trailerpark

Airstream trailerpark

Airstream trailerpark

Amerikában az 1920-as években kezdett el hódítani a lakókocsizás. Anno az Airstream hengeres alakú, alumínium borítású guruló lakásai szinte szimbólummá váltak. A gyártó a középrétegnek kínálta ezeket a pótkocsikat, amelyek elérhető áruk miatt hamarosan nagy népszerűségnek örvendtek, és nem utolsósorban kinyitották a hazai turizmus egy újabb kapuját az amerikaiak előtt. Az iparág tehát megvetette a lábát, és mára szinte csak a képzelet szab határokat, annyi félét készítenek belőlük. A kempingben alapvetően két típust lehetett látni, a hagyományos két-, illetve háromtengelyes változatokat, valamint egy másikat, amit én inkább guruló háznak mondanék. Ez utóbbiaknak csak a könnyebb mozgatás végett vannak kerekei, közúton nem lehet velük közlekedni. Kért helyre telepítik, rákötik a közműveket és már lehet is birtokba venni.
Tulajdonképpen még egy harmadik típusról nem beszéltem, holott a teljességhez ez is hozzátartozik. Azt hiszem, az igazi „őrültek” ilyenekkel járják a vidéket. Persze, ehhez a változathoz kell egy pick-up is – mondjuk, abból van választék –, aminek a platójára egy nyerges vontatókéhoz hasonló zsámolyt szerelnek, ehhez kapcsolódik aztán szerelvény.

Lakókocsi

Szállásunk

Kanadai kertitörpe

Kanadai “kerti törpe”

Most, hogy jól kiveséztük a felhozatalt, guruljunk be a kempingbe, melynek nagysága hektárban mérhető, hiszen 440 lakókocsit telepítettek ide. Javarészük sosem mozdul el innen, legfeljebb csak a tulajdonosok cserélődnek, számosan életvitelszerűen itt laknak. Az terület változatos, erdős, dimbes-dombos, feleannyira sem tűnik zsúfoltnak, mint a Velencei-tó melletti hétvégi házak parcellái. Minden egyes lakókocsi mellé tartozik terasz, tűzrakóhely és természetesen barbecue; némelyik mellett komolyabb kert is van. Mi egy kisebb, két szoba, összkomfortost béreltünk, de a társaság másik fele egy háromszobás, kandallósban lakott. A terület teljesen közművesített, áram, víz, csatorna, gázellátásról egy hatalmas palack gondoskodik, ami – átlagos használat esetén – egy szezont is kibír. Ha kifogy, jön a gondnok és kicseréli. Az idilli összképet némileg rontja, hogy szinte minden ház mellett-körül megtalálhatók az „amerikai kerti törpék”. Komolyan mondom, Fábry Sanyi dizájncenterébe illő felhozatal volt Foxi Maxiból, Maci Laciból, fára mászó mókusból vagy karácsonyt idéző bazi nagy üveggömbből. Ez nem csak a kemping sajátja; már az úton is számos műanyag Bambival találkoztunk a házak előtt. A kempingből egyébként szinte ki sem kell mozdulni, mert minden van, például strand fűtött medencével. Bár étterem is tartozik a létesítményhez, feltehetőleg nem kaszál nagyot, mert esténként szinte mindenhol beizzítják a sütőket. A helyhez hozzátartoznak a mosómedvék is, élelmet elöl hagyni nagy felelőtlenség, ennyi erővel kézből is etethetné őket az ember. A falánk kis állatkák miatt a kukák zárhatóak, de sok esetben már ez sem probléma a csíkos farkúaknak.
Ennyit az idillről, a következő részben leugrunk a Huron-tóhoz.
Folytatjuk.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «