Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Vendée Globe – Varga Lajos: Fa Nándorék gladiátorként teljesítenek

0

Gladiátorként teljesít Fa Nándor és az egész mezőny a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen Varga Lajos, a Spirit of Hungary csapat képviselője szerint.

Vendeé Globe 2016 - Fa Nándor

A szakember hétfőn az M4 Sport Sportreggeli című műsorában elmondta, a november 6-án elrajtolt mezőny tulajdonképpen már túlvan egy transzatlanti versenyen, mivel átkelt az óceánon, s a hajósok önmagában erre is már évekig készülnek.

Vendeé Globe 2016 - Fa Nándor

“Rengeteg vitorlacsere van ilyenkor a változó szelek miatt, egy ilyen csere pedig megfelel egy spinning-edzésnek, mivel harminc perc alatt egy liter vizet veszítenek a versenyzők, és Nándinak 63 évesen kell megtennie ezt” – jelentette ki Varga Lajos, aki a felkészülésről azt mondta, 40 ezer mérföld előzetes vitorlázás van egy ilyen nagy versenyben, a nyáron Fa Nándor másodmagával átkelt az Atlanti-óceánon, majd egyedül hazavitorlázott New Yorkból.

Vendeé Globe 2016 - Fa Nándor

A szakember közölte, a 15 ezer óra alatt épített hajó három éve van vízen, s azóta folyamatosan fejlődik, módosultak a beállítások. A két héttel ezelőtti induláskor több százezer ember gyűlt össze a rajtnál, aztán a versenyzők hirtelen egyedül maradnak, Fa Nándor saját bevallása szerint egy hét alatt “áll át” a megváltozott környezetre. Ami a napi ritmust illeti, a magyar hajós – aki pénteken lépte át az Egyenlítőt – mindössze 3-4 órát alszik 20 perces időszakokban, radartávolságonként, de előfordulnak olyan extrém körülmények is, hogy 36 órát is fenn kell lennie egyhuzamban.

Vendeé Globe - Alex Thomson

Vendeé Globe – Alex Thomson

Arról, hogy az éllovas brit Alex Thomsont jelenleg 15 francia követi, Varga Lajos úgy vélekedett, ez egy nagyon francia verseny, a francia ipar részéről hatalmas szponzoráció kapcsolódik a Vendée Globe-hoz, s egy hatéves hajó ott már elavultnak számít. Ennek ismeretében még jobban felértékelődik Fa Nándor mostani 19. helye az eredetileg 29 fős mezőnyben, mivel többek között egy 2015-ös hajóval indult holland riválisát is megelőzi.

Vendeé Globe - Alex Thomson

Vendeé Globe – Alex Thomson

“Az első hat versenyző egy frontnak köszönhetően meglógott a többiektől, a 7-8. helyen állók azért kapaszkodnak, hogy ne szakadjanak le, ők már csak a következő alacsony nyomású levegőtömegre tudnak +felülni+” – ismertette a helyzetet a szakember, aki szerint délen az lesz a probléma, hogy a felmelegedés miatt északabbra tolódott a jéghegyek határa, így nehezebb ott haladni, mint 15 évvel ezelőtt. “A tervek szerint Nándi 90-100 nap alatt szeretne célba érni” – tette hozzá.

Vendeé Globe 2016 - Fa Nándor

Vendeé Globe 2016 – Fa Nándor

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «