Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

0

Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban megnyílt a nyilvánosság előtt a 70,000 négyzetméteres KAPARC (King Abdullah Petroleum Studies and Research Center) campus.

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

A hatalmas, 70,000 négyzetméter alapterületű campus most nyílt meg a nyilvánosság előtt

A projektet, melyet 2014-ben jelentettek be, Zaha Hadid irodája tervezte, és egy moduláris szerkezetet hozott létre, ami növekszik és sokszorozódik, mint egy élő organizmus. A végeredmény a sivatagi tájból kiemelkedő kristályszerű szerkezetek sorozata. Hatszög prizma méhsejt formák kötik össze az öt épületet – az energetikatudományi központot; az energetikai számítógépes központot; a kiállítási csarnokkal és 300 férőhelyes nézőtérrel rendelkező konferenciatermet; a kutatási könyvtárat; és az imádságra szolgáló épületet.

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

A moduláris szerkezet úgy növekszik és sokszorozódik, mint egy élő organizmus

A projekt rácscellák tömörített konfigurációjára emlékeztető megjelenése tükrözi az intézet előremutató filozófiáját. A Zaha Hadid Architects által tervezett struktúra moduláris jellege biztosítja a konzisztens szervezeti, térbeli és strukturális elrendezést, hiszen a tér több épületből tevődik össze. Emellett a fehér, kristályszerű alak hozzájárul a rijádi fennsíkon uralkodó erős napfény és hő megfékezéséhez.

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

Hatszög prizma méhsejt formák kötik össze az öt épületet

KAPSARC egy non-profit intézmény, mely olyan független kutatásokat végez, amelyek a világ energiaforrásainak leghatékonyabb felhasználását célozzák. Az intézmény olyan iránymutatásokat és gazdasági kereteket dolgoz ki, melyek célja az energiafelhasználás környezeti hatásainak és összköltségeinek csökkentése, és a gyakorlati technológiára épülő megoldások hatékonyabb felhasználásának lehetővé tétele.

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

Az épületek egy hatalmas közösségi udvart vesznek körbe, amit előtetők árnyékolnak

Különböző nemzetközi kutatóközpontokkal, közpolitikai szervezetekkel, kormányzati intézményekkel és a globális piaccal együttműködve az intézmény számos vezető szakértőt hoz össze a világ minden tájáról, hogy legyőzzék az energiaellátás terén jelentkező kihívásokat. Itt szabadon megoszthatják a tudásukat, kutatásaikat és a rendelkezésre álló elemzési útmutatókat.

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

A campus “megvédi saját magát” a régió intenzív napsütésétől

Az épületek egy hatalmas közösségi udvart vesznek körbe, amit az acéloszlopok erdejéből kinyúló előtetők árnyékolnak. „A KAPSARC öt épülete eltér méretben és funkcióban, hogy a legjobban szolgálják a felhasználási céljaikat” – magyarázzák az építészek.

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

A Musalla egy olyan épület, ahol imádkozni lehet / Fotó: Hufton+Crow

„Minden épület a különböző funkciói szerint van tagolva, és úgy lett kialakítva, hogy könnyedén át lehessen strukturálni, ha változás áll be az igényekben vagy a munkafolyamatokban. Már készen lehet további cellákat hozzáadni a KAPSARC méhsejtszerű rácsozatához, ha a jövőben tovább növekedne a campus.”

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

A speciális hatszög sejteket nyitva hagyták, hogy egy sor védett nappali udvart hozzanak létre. / Fotó: Hufton+Crow

A campus megvédi magát a régió intenzív déli napsütésétől, de továbbra is nyitott marad észak és nyugat felé – ezzel az elrendezéssel nemcsak azt érték el, hogy az áthaladó szelek lehűtik az udvart, de északi irányba további helyet biztosít a bővülésre. Továbbá az udvarok déli részénél a tetőbe épített ’szélfogók’ szintén feltartóztatják az északról érkező légáramlatokat, amik ugyancsak az udvar hűtését szolgálják. Eközben egy földalatti járat köti össze az épületeket, amit az év legmelegebb időszakában használhatnak az épületben tartózkodók.

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

A komplexum célja az átláthatóság elősegítése és a kutatók, valamint a látogatók közötti aktív eszmecsere ösztönzése / Fotó: Hufton+Crow

A passzív és aktív környezetbarát megoldásainak köszönhetően a KAPSARC épülete elnyerte a LEED minősítés platina fokozatát a United States Green Buildings Counciltől (USGBC).

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

A projekt során felhasznált építőanyagok 40%-a 500 mérföldön belülről származik / Fotó: Hufton+Crow

Ennek részeként napelemeket helyeztek el a déli fekvésű konferenciaközpont tetőjénél, amelyek kapacitása 5000MWh/év, továbbá minden ivóvizet a helyszínen újrahasznosítanak, az öntözővíz pedig 100%-ban nem ivóvízforrásból származik. A projekt során felhasznált építőanyagok 40%-a 500 mérföldön belülről származik, és 30%-ban az újrahasznosítottak.

Zaha Hadid legújabb épülete Szaúd-Arábiában

A szerkezet elrendezése elősegíti, hogy az uralkodó szelek lehűtsék az udvarokat / Fotó: Hufton+Crow

Belül, a speciális hatszög elemeket nyitva hagyták, hogy egy sor védett nappali udvart hozzanak létre. A stratégiai okokból teljesen egyenes felületű padlóburkolat és az emeletek közötti kilátást kínáló komplexum célja az átláthatóság elősegítése és a kutatók, valamint a látogatók közötti aktív eszmecsere ösztönzése. Mint az innováció és kollektív kutatás fóruma, a KAPSARC kongresszusi központja nemrég helyet adott az első nagy nyilvános konferenciájának, melyet több mint 20,000-en látogattak meg a Saudi Design Week 2017 ideje alatt.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «