fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Zöld felüljáró

0

Vajon mire lehet még használni egy használaton kívüli autópálya szakaszt? Valószínűleg a legtöbb városban egyszerűen csak lebontanák. Szöulban viszont nem!

Óhatatlan, hogy ennek az anyagnak a kapcsán ne villanjon be a pár éve betemetett budapesti autósaluljáró esete, amit zokszó nélkül betemetettek, ahelyett, hogy kis kreatív gondolkodással akár pénzt hozó vállalkozást nota bene turisztikai “városi geget” hoztak volna létre. Nos, úgy tűnik, hogy a világban van arra példa, hogy az elavult közlekedési létesítményeket új funkciót kapjanak.

Szöuli felüljáró korzó

Szöulban rombolás helyett kiírtak egy pályázatot arra, hogy alakítsák át az utat egy nyilvános parkká. A felüljárót 254 féle fával, cserjével és virággal népesítik majd be, hogy egy valóságos városi arborétumot hozzanak létre, amelyen öröm lesz végigsétálni.

Szöuli felüljáró korzó

A szöuli „égi kert” nem csak arra lesz jó, hogy a város polgárai megismerjék és gyönyörködjenek a változatos növényvilágban, hanem arra is, hogy a szomszédos vasútállomáshoz vezető utat lerövidítse.

Szöuli felüljáró korzó

Az útszakasz egyébként a ’70-es években épült, hogy közúti kapcsolatot biztosítson a régió egyik leghatalmasabb piacához. Biztonsági vizsgálatok után Szöul városa 2006-ban úgy döntött, hogy a 17 méter magasan fekvő felüljáró nem biztonságos, és betiltották a nehéz járművek forgalmát. Ezt követően jött ez a hihetetlenül remek ötlet az autópálya „újrahasznosításáról”. Miért is ne legyen belőle egy gyönyörű gyalogos sétány, illetve közösségi tér?

Szöuli felüljáró korzó

A pályázaton győztes holland stúdió terve szerint olyannyira zölddé varázsolják a helyet, amennyire csak lehetséges. A növények és ülőhelyek mellett természetesen kávézók, könyvtárak, és különböző boltocskák lehelnének még több életet a térbe.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «