Kezdőlap Hírek Dizájn “Ez mindennek a teteje”

“Ez mindennek a teteje”

1760
0

A kényszer nagy úr, ha inspirációról van szó, és ezt most a norvég építészeti cég, az Arkitektværelset AS is bebizonyította. A hegyi házikó nagyon különleges területen épült, valamint szigorú szabályozások is vonatkoznak az építkezésekre, amiket figyelembe kellett venniük, amikor megtervezték a Hooded Cabin névre keresztelt házat.

Hooded Cabin

A Hooded Cabin egy hegy tetején helyezkedik el Norvégiában. A fenyőből készült tetőszerkezet ellenáll az időjárás kihívásainak még ilyen szeles területen is. Azonban a legnagyobb kihívást mégsem ez jelentette, hanem a szabályozások betartása, amik jócskán beleszóltak a homlokzat és kialakítás végső formájába.

Hooded Cabin
„A hegyi házikókon osztott ablakoknak kell lennie, faborításnak, és a tetőszerkezetnek is meghatározott dőlésszöge van. A ház egyébként 1125 méter magasan található, így lavinaveszélynek is ki van téve.

Hooded Cabin

A tervezést megelőző kutatás során azonban kiderült, hogy szerencsére a veszélyzónán kívül esik a telek, ám mi ennek ellenére is megtartottuk a tetőszerkezetet, ami a lavinák ellen nyújt védelmet.

Hooded Cabin

A fenyőből készült tető megvédi a ház homlokzatát, valamint megakadályozza, hogy az eső beömölhessen elől. Tehát nemcsak praktikus a szerkezet, de szép is, komoly geometriai formákkal dolgoztunk.”

Hooded Cabin
A 73 négyzetméteres ház belül teljesen nyitott, a nappali, konyha és étkező egy légtérben kaptak helyet, a hatalmas üvegablakokon át pedig tökéletes kilátás nyúlik a környező hegyekre.

Hooded Cabin

A fürdőszoba, hálószoba és szauna a ház hátuljában helyezkednek el. A nappaliban található lépcsősor a padlásra vezet, ahol akár nyolc ember is elfér, ha vendégeket akarnánk fogadni.

Hooded Cabin