Kezdőlap Hírek Órák A Hold óra

A Hold óra

2721
0

A svájci Omega már több alkalommal sikeresen lovagolta meg, hogy a cég Speedmaster órja járt először egy másik égitest felszínén. Az Omega méregdrága újdonsága a Platinum Speedmaster Moonwatch 321 Platinum pedig “pontosan” az az óra, amiben 1969. július 21-én Buzz Aldrin a Hold felszínére lépett.

Speedmaster Moonwatch 321 Platinum

Az Omega idén a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából már egyszer megemlékezett arról, hogy az ő órái jutottak el először a Holdra. Az Apollo 11 néven, 8900 dolláros áron, egy 6969 darabos limitált szériában piacra dobott Speedmaster pedig egy igazi svájci remekmű, egy acélba zárt emlékműve a Holdra szállás történelmi eseményének. Ha azonban többre vágysz a hátlapra felkerült “kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek” felíratnál, vagy a számlapon feltűnő stilizált képnél, ami azt a pillanatot örökítette meg, amikor Buzz Aldrin kilép a holdkompból, akkor nem az Omega Apollo 11 a Te órád. Szerencsére azonban az Omega 56 000 dolláros áron egy sokkal komolyabb, platinába foglalt emlékművet is állított a Holdra szállás évfordulójának. Az Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum különlegessége pedig nem a tok platina ötvözete, hanem az, hogy abban ugyanaz a Caliber 321-es szerkezet dolgozik, amely 50 évvel ezelőtt Buzz Aldrin és Neil Armstrong óráját is hajtotta. Bár Armstrong az Omegáját a holdkomp fedélzetén hagyta, hogy azzal pótolják a komp elromlott időmérőjét, így a Hold felszínére csak Buzz órája jutott el. Az eredetileg autóversenyzők számára tervezett Speedmasternek azonban nem ez volt az első űrhajós kalandja, hiszen 1965 június 3-án az első űrsétát tett amerikai űrhajós, Ed White csuklóján is egy ST 105.003-as Speedmaster feszített.

Speedmaster Moonwatch 321 Platinum
A Caliber 321-es szerkezetet még az 1940-es évek végén fejlesztette ki az Omega és az nem csak az 1957-ben piacra dobott a Holdon járt Speedmaster sorozatban bizonyította tudását, de 1948-tól már James Bond “órájában” az Omega Seamasterben is tökéletesen szolgált. A régi szerkezetet pedig most az Omega egy 42 milliméteres szálcsiszolt és polírozott platina ötvözetből készült tokba helyezte, melynek dizájnját a 4. generációs, aszimmetrikus ST 105.012-es Speedmaster ihlette. A fekete, kerámia lünettára tachymeter skála került, a szintén fekete ónixből készült számlap pedig szépen harmonizál a 18 karátos fehér arany mutatókkal. Az anyagválasztással kapcsolatban még mindenképpen meg kell említenünk, hogy a kronográf belső számlapjait igazi, a Holdról származó meteoritból faragta az Omega. A vásárlást pedig nyugodtan átgondolhatjuk sietnünk ugyanis nem kell, mert a télen érkező Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum az “olcsóbb” testvéreivel ellentétben nem limitált szériában kerül kiadásra.