Kezdőlap Hírek Hajók A Kékszalag vitorlásverseny is jót tesz a turizmusnak

A Kékszalag vitorlásverseny is jót tesz a turizmusnak

Fotók: Török Brigitta, Archív -
1655
0
Kékszalag

Több kutatás is azt bizonyítja, hogy azok, akik kedvelik a hajós sportokat, azok az átlagnál jóval boldogabbak. Sőt, egyes amerikai felmérések azt is állítják, hogy a hajótulajdonosok egészségesebbek, nagyobb az önértékelésük és aktívabb életet élnek mint azok, akik még sosem gondoltak arra, hogy mondjuk vitorlázzanak. A magyar hajósok, orvosok, turisztikai szakemberek is úgy vélik, a nemzetközi vizsgálatoknak lehet valami alapja. A Kékszalag versenyre (július 30.) készülő vitorlázók is azt állítják, a hajózás jót tesz a testnek és a léleknek is.


KékszalagA hajókat, tengerészeti felszereléseket gyártó cégeket tömörítő szervezet, a National Marine Manufacturers Association korábbi kutatása szerint az amerikai hajósok egészségesebbek és boldogabbak, mint a nem hajós társaik. Az online felmérésben 1029 férfi és nő vett részt és a kutatás kiderítette, hogy azok, akik szeretnek hajózni, azok gyakrabban választják az aktív kikapcsolódási lehetőségeket. A nem hajósok gyakrabban kerülnek kórházba és nagyobb az esélyük a túlsúlyra. A tanulmány szerint a nem hajótulajdonosok hajlamosabbak arra is, hogy haszontalannak, magányosnak, boldogtalannak vagy túlzottan fáradtnak érezzék magukat. A kutatás rávilágított arra is, hogy a hajótulajdonosoknak nagyobb az önértékelésük (+10%), jobban élvezik a társas kapcsolataikat (+9%) is.

KékszalagA hajózás gyógyszer is lehet

Az amerikai kutatás mellett több más elemzés is arra világít rá, hogy a vitorlázás boldogabbá teszi az embereket. A kanadai Wallace J. Nichols, a neves biológus is erre a következtetésre jutott. Kutatási eredményei alapján írta a Blue Mind című könyvet. Ebben részletesen kifejti, hogy nem véletlen, hogy az emberek előszeretettel osztanak meg tengerparti, esetleg vitorlázós képeket magukról a közösségi médiában. Szerinte a víz közelében, a vízen vagy a víz alatt való tartózkodás boldogabbá teszi az embereket, csökkenti a stresszfaktorok hatását, növeli a jó közérzetünket és beindítja a kreatív gondolkodást. – idézi a nemzetközi kutatás eredményeit Éskovács Péter turisztikai-és kommunikációs tanácsadó. Szerinte a kutató azt is állítja, hogy a vizes sportok növelik a koncentrációt. A vízen való tartózkodás a későbbi munkára és a társas kapcsolatokra is kihat. Nicols egy interjúban még azt is kifejti, hogy a hajózás egyfajta “gyógyszer” is lehet sokak számára. Éskovács szerint a turisztikai és kommunikációs szakembereknek közösen át kellene gondolniuk, hogyan lehetne ezeket az egészségügyi kutatási eredményeket kamatoztatni annak érdekében, hogy a Balatonra még több vendég érkezzen, akár külföldről is.

KékszalagA Kékszalag vitorlásverseny is jót tesz a turizmusnak

A vitorlázás egészségre és a turizmusra gyakorolt hatásával egyetértenek azok a siófoki orvosok, turisztikai szakemberek, sportolók, akik biztosan ott lesznek Magyarország legnagyobb vitorlás ünnepén a Kékszalagon (július 30.)

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, aki maga is vitorlázó és többszörös magyar bajnok, úgy véli a vitorlázóknak fontos szerepük van a magyar turizmusban. A vitorlázók stabil nyaralóvendégek a tó környékén. A sport- és a Balaton szeretete minden évben stabilan visszavonzza őket a régióba és az éttermek, szolgáltatások igénybevétele fontos bevétel és mozgatóerő a régióban. A Kékszalag idején pedig kimondottan így van ez. A verseny a szárazföldről nézve is igen látványos. A parti kávézók asztalait már hetekkel előbb lefoglalják a nézők, így a versenynek komoly turisztikai hatása is van ebben az időszakban.

KékszalagA magyar orvosok is a vitorlázást ajánlják

Az idei Kékszalag versenyen ott lesz a legendás Garuda is, amellyel korábban már Kékszalag ezüstérmet is nyertek. (lsd. fotó.) A hajó érdekessége, hogy fedélzetén több siófoki orvos is található, akik azt állítják, a vitorlázás jó hatással van egészségünkre. Dr. Nagy Ákos, a hajó kormányosa azt állítja, a hajózást mindenkinek receptre kellene felírni- Ő személy szerint mindenkinek azt javasolja, hogy legalább egyszer próbálja ki a vitorlázást. Kortól, nemtől függetlenül bárkinek ajánlott ez a sport, hiszen meglehetősen intenzív kikapcsolódás, sokat nyújt a léleknek, de a testet is edzésben tartja.

A hajós legenda is hisz a sportturizmus fellendülésében

Király Zsolt Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag-győztese, a Raffica kormányosa úgy látja, hogy a vírushelyzet után, újabb lendületet kapott a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon, amely komoly lökést adhat a vitorlás életnek és a balatoni turizmusnak is.

Mi az a Kékszalag verseny?

Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét először 1934-ben rendezték meg a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalon.

Kékszalag
Racing Django

A 150 kilométeres táv teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre. 2019-ben 561 hajó állt rajthoz. Tavaly a versenyt a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django katamarán nyerte, az egytestű hajók versenyét pedig a legendás vitorlázó Király Zsolt a Raffica nevű hajójával.

Kékszalag
Raffica

A cikkben szereplő Garuda és Raffica hajók mellett a futamon sok más látványos hajó indul minden évben. Ilyen például a gyönyörű Sirocco a 75-ös cirkáló, a Balaton legnagyobb és legszebb vitorlásainak a Nemere II. és a Lillafüred cirkáló méltó társa. A versenyeken gyakran feltűnik a Capella is, amelynek kormányánál a Európa-bajnok Pomucz Tamás áll. De ott van a versenyen a Balaton legöregebb hajója is a Kishamis, amely több mint százhúsz éves.