MiFérfiak.hu

A napelemes autóé a jövő

Napelemes autó

A kaliforniai Aptera Motors is úgy véli, hogy az elektromos autók már rövidtávon lefogják győzni a belsőégésű társaikat, a hatalmas, súlyos és még mindig sok macerával tölthető akkumulátorok helyett azonban ők a könnyű, napelemes autókban látják a jövőt.

A cég története 2005-ig nyúlik vissza, amikor is az alapító-ügyvezető igazgatójuk Steve Fambro minden nap hosszú órákat töltött a dél-kaliforniai dugókban.

Fambro ezt az időt azonban bosszankodás helyett pedig arra használta, hogy elgondolkodjon a motorizáció jövőjén, a gondolkodás végeredménye az Aptera Motors nevű start up cég lett, mely azzal a céllal jött létre, hogy könnyű, energiahatékony napelemes autókat gyártson, melyek minimális külső töltést igényelnek.


A kétszemélyes, háromkerekű kis napelemes modelljük több mint 1000 mérföldes (1600 km) hatótávolságot ígér egyetlen feltöltéssel, köszönhetően annak, hogy a jármű orrészét, tetejét és hátsó ablakát 3 négyzetméternyi könnyen cserélhető napelem panelekkel borították.

A napelemeknek hála napfényesebb területeken akár napi 40 mérföldnyi (64 km) ingyen elektromos áramhoz is juthatunk, ami évi 14 000 mérföldnyi (22 000 km) ajándék hatótávolságot jelent.

Ráadásul a kis napelemes jármű a cég állítása szerint igencsak fürge is, az Aptera által ígért 4 másodperces 0-100-as gyorsulással ugyan a Tesla Model S, vagy a Porsche Taycan tudásával nem kelhetünk versenyre, ugyanakkor ez azért így is az a kategória, amire olyan benzines sportkocsik képesek csak, mint amilyen a Dodge Challenger SRT Hellcat, Chevy Camaro ZL1 vagy a KTM X-Bow GT.

A látványos gyorsulási adatban az elektromotor teljesítménye mellett a szénszálas monocoque karosszéria csekély súlya és a három kerékből adódó alacsony gördülési ellenállásnak is szerepe van. A robotpilótával is felszerelt jármű induló ára a tervek szerint valahol 34 és 59 ezer dollár között lesz.

Exit mobile version