Kezdőlap Hírek A világ legmélyebb medencéje

A világ legmélyebb medencéje

8550
0
Blue Abyss

A Blue Abyss Ltd. a világ legnagyobb és legmélyebb fedett medencéjét építi Cornwallban. A tervek szerint 42 000 köbméternyi víz, vagy a szokásos brit mértékegységgel élve 168 millió csésze tea fér el benne. A létesítményt fejlett tenger alatti robotika tesztelésére használják majd, valamint a világ első kereskedelmi célú űrhajósképzője lesz.


Blue Abyss A medencék kiváló helyszínek számos hajózási technológia tesztelésére, valamint búvárok vagy űrhajósok szimulált súlytalanságban történő kiképzésére. Az ellenőrzött környezetnek köszönhetően a mérnökök, tudósok és oktatók már több mint egy évszázada használják az ilyen medencéket új technikák tesztelésére, tengeralattjárók tervezésének vizsgálatára és összetett mérnöki problémák megoldására.
Blue Abyss A hagyományos medencékkel azonban csak korlátozottan lehet mit kezdeni. A 21. századi projektek egyre ambiciózusabbak, így az épülő medencéknek is hasonlóan ambiciózusnak kell lenniük, hogy megfeleljenek a változó igényeknek.
Blue Abyss A 150 millió font (212 millió USD) értékű Blue Abyss létesítményt a tervek szerint a Cornwall Newquay-i repülőtéren található Aerohub Enterprise Zone területén építik meg, ami a Spaceport Cornwall és a történelmi Goonhilly földi állomás szomszédságába helyezi. A medence körülbelül 50 méter hosszú, 40 méter széles és 50 méter mély lesz, a 16 méter széles aknában pedig 164 láb (50 m) mélységet ér el, ami 17 olimpiai méretű úszómedencének megfelelő térfogatot jelent.
Blue Abyss A 10 hektáros területet John Vickers volt búvároktató és vezetési tanácsadó fejlesztette ki, a Blue Abyss tanácsadó testületében pedig Tim Peake brit űrhajós is helyet kapott. A létesítményt Robin Partington brit építész tervezi, aki a londoni Gherkin felhőkarcoló tervezőcsapatát vezette. A létesítmény magában foglalja majd a medencét, az űrhajósképző központot, a teljesítményközpontot, a hipobárikus és hiperbárikus kamrákat, a mikrogravitációs lakosztályt, a hat tantermet tartalmazó képzési központot, valamint a műhelyeket, a helyszíni étkeztetést és a szálláshelyeket.
Blue Abyss A medence elég nagy lesz ahhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) moduljainak másolatait befogadja, és használható lesz tenger alatti robotjárművek és tengeri szélturbinák tesztelésére is. A medence még víz alatti barlangok szimulálására is használható a távirányítású járművek teszteléséhez és búvárok képzéséhez. A támogató berendezések közé tartozik egy csúszó tető, egy 30 tonnás daru, valamint a medence hőmérsékletének, világításának és sótartalmának szabályozására való eszköz, ezen kívül a különböző mélységű áramlatok szimulálására szolgáló berendezések.