Kezdőlap Hírek Autók Átlátszó abroncsok

Átlátszó abroncsok

1085
0

A Goodyear és a Klairmont Kollections a 2019-es Genfi Nemzetközi Autószalonon bemutatta a restaurált Golden Sahara II-t, mely átlátszó Goodyear abroncsokkal van felszerelve.

Golden Sahara II

A Goodyear a Klairmont Kollections múzeummal közösen a 2019-es Genfi Nemzetközi Autószalonon mutatta be a restaurált Golden Sahara II-t. Az 1950-es és 60-as évek jegyeit magán viselő, egyedi Golden Sahara II egyike volt az első önvezető koncepcióautóknak, melyet a Goodyear kifejezetten ehhez a modellhez kifejlesztett ragyogó, átlátszó abroncsaival szereltek fel.

Golden Sahara II

„Az 1950-es és 60-as évek a dinamikus innováció jegyében teltek a Goodyear számára. A járműipar úttörőivel közösen a holdexpedícióktól a szárazföldi sebességrekordokig minden újításban részt vettünk” – mondta Henry Dumortier, a Goodyear Europe fogyasztói alelnöke. „A Goodyear részvétele a Golden Sahara II projektben az első lépés volt cégünk számára az önvezető autózás jövőjének alakításában.”

A Jim Street és a legendás egyedi autó-tervező, George Barris által kifejlesztett Golden Sahara II jó alap volt az új elektronikai rendszerek teszteléséhez. Az autóban a repülőgépek világából ismert irányítókar szolgált a gyorsításra, fékezésre és kormányzásra, valamint a kocsi fel volt szerelve egy automatikus fékrendszerrel, mely érzékelők segítségével észlelte a jármű útjába kerülő akadályokat.

Golden Sahara II
Az autó abroncsait a Goodyear fejlesztette ki a Neothane nevű átlátszó szintetikus gumi felhasználásával, belsejükben pedig világítást helyeztek el, ennek köszönhető az abroncsok ragyogása. Ez a megoldás a Goodyear szélesebb körű fejlesztési projektjének része volt, melynek során azt vizsgálták, hogyan tudnák javítani a láthatóságot rossz időjárási körülmények között, illetve megvalósítani azt, hogy fékezéskor az abroncsok világítása bekapcsoljon.

„A Golden Sahara II különleges jármű, mely mára az amerikai autótörténelem részévé vált” – mondta Larry Klairmont, a 300 klasszikus és egyedi járművet felvonultató chicagói (Illinois) Klairmont Kollections múzeum alapítója és tulajdonosa. „Munkatársaimmal együtt büszkék vagyunk arra, hogy a Goodyearrel közösen újra életre kelthettük ezt az autólegendát a 2019-es Genfi Nemzetközi Autószalonra.”

Golden Sahara II
Fénykorában a Golden Sahara II végigturnézta az Egyesült Államokat, valamint tévéműsorokban és filmekben szerepelt. Később 50 éven át egy garázsban pihent, amíg a KlairmontKollections2018 májusában megvásárolta az autót a Mecum Auctions árverésén. A Golden Sahara II restaurálását a chicagói Speakeasy Customs and Classics közreműködésével végezték, majd az autót négy, vadonatúj Goodyear Neothane abroncson állították ki Genfben.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy újra részt vehettünk a Golden Sahara II projektben” – tette hozzá Dumortier. „A felfedezés és az innováció továbbra is alapvető szerepet tölt be a Goodyear működésében. A Golden Sahara II-höz hasonló projektek és a Genfben kiállított koncepcióabroncsaink lehetőséget biztosítanak arra, hogy szabadjára engedjük képzeletünket, és kísérletezzünk a jövő lehetséges termékeivel és szolgáltatásaival.”