Kezdőlap Hírek Automata elektromos „körgitár”

Automata elektromos „körgitár”

842
0
Körgitár

A londoni lakhelyű elismert terméktervező, Anthony Dickens leleplezte innovatív hangszerkoncepcióját, az úgynevezett „körgitárt”.

A radikális koncepció lényegében egy önállóan játszani képes elektromos gitár, amely egy beépített mechanikus lépcsős szekvenciás lemezt használ, a húrok alatt forgatva. A projekt már most sok zenész figyelmét felkeltette – köztük van például Radiohead gitárosa, Ed O’Brien és a Grammy-díjas író és producer, Paul Epworth is – ebből is láthatjuk,hogy az ötlet egyre nagyobb népeszerűségnek örvend.

KörgitárAnthony Dickens a körgitárt egy briliáns mérnökcsapattal együttműködésben hozta létre, méghozzá azért, hogy olyan hangokat, textúrákat és ritmusokat hívjanak életre, amelyek megteremtse egészen egyszerűen lehetetlen lenne egy hagyományos elektromos gitárral. Ami a leginkább megkülönbözteti ezt az egyedi megoldást a hétköznapi elektromos „hathúrosoktól”, az nem más, mint a testébe épített motoros meghajtású tárcsa, amely akár 250 ütés / perc sebességgel is képes forgásba lendülni a húrok alatt. Ez az egyedülállóan innovatív funkció lehetővé teszi, hogy kitoljuk azokat pengetési és ritmikai határokat, amelyeket eddig a biológiai teljesítőképesség kényszerített elmozdíthatatlannak vélt korlátok közé.


A beépített forgótárcsán 128 lyuk található, amelyekbe pengetőket helyeztek el, és ezek pendítik meg a húrokat a gitáros keze helyett. A gitáros pedig öt darab színkódolt plektrummal programozhatja a kört, hogy beállítsa a pengetés erejét. Ezek a variációk már önmagukban korlátlan lehetőségeket teremtenek egy olyan újfajta akusztikusan létrehozott dinamikus és ritmikus hangzáshoz, amely korábban elérhetetlen volt.

KörgitárA kimenő jelet hexafonikus hangszedőkön fogják fel, és mindegyik húrnak megvan a maga saját kimenete, így minden egyes húr hangja különállóan is felerősíthető, rögzíthető és feldolgozható. A gitár testén hat kapcsoló található, amelyek vezérlik, hogy a jel szabadon továbbításra kerüljön-e az erősítőhöz, a keverőhöz vagy egy számítógéphez, vagy esetleg egy speciális gombhoz, amely csak akkor továbbítja a jelet, ha megnyomják. Ez lehetővé teszi a zenészek számára, hogy a különleges körgitáron a zongorához hasonlatosan játszanak, érdekes ritmusokkal felruházott kísérő akkordokat vagy éppen szólókat létrehozva.
Azáltal, hogy a húrok ujjakkal elnémíthatóak egészen újszerű távlatok nyílnak meg, hiszen szélesebb és kifejezőbb tónusváltozatokra hozhatóak létre azáltal, hogy ez a technika egyfajta szűrőként hathat a magasabb frekvenciák eltávolítására és ezáltal további hangsúlyt adhat a ritmikus pengetésnek. Amikor ezen a gitáron játszik valaki, a legfinomabb ujjmozgás is jelentős hangzásbéli változásokat eredményezhet. Az egyedülálló kialakítás és megközelítés a jól működő motor vezérelte elemeket olvasztja eggyé az érzékeny és utánozhatatlan emberi érintéssel, amely magát a gitárjátékot általánosságban egy teljesen „új, eddig feltáratlan dimenzióba tolja ki.”

KörgitárAnthony Dickens körgitárja jelenleg egy működőképes prototípus, amely két év elszánt fejlesztést követően jött létre. A londoni Somerset-ház pincéiben és műhelyeiben jött létre – az Egyesült Királyság legjobb független mérnökeinek, tervezőinek, művészeinek és zenészeinek otthonában. A készülék egy mutatós testből, rózsafa fogólapból és lézerrel vágott matt fekete akrilból áll, amely az elektronikát fedi le. Az összes mechanikus alkatrésznek egy egyetlen 3D-s technológiával nyomtatott egységben ad otthont. Dickens elsődleges célja az, hogy 2021 tavaszáig elkezdődhessen a gitár gyártása.