Kezdőlap Kiemelt Draper – a környezetvédő tengeralattjáró drón

Draper – a környezetvédő tengeralattjáró drón

1713
0
Draper

Az amerikai nonprofit kutatásfejlesztési cég, a Draper az Egyesült Államok Környezetvédelmi Minisztériumával társult egy olyan víz alatti, önműködő drón kifejlesztésére, mely az óceánok, tengerek és a folyók láthatatlan mikroműanyag szennyeződését képes észlelni és elemezni.

DraperA Draper drónjának a célja, hogy olyan hasznos adatokkal lássák el a tudósokat, melyek segítenének megérteni azt, hogy honnan is származnak ezek a mikroműanyagok, a szennyezés forrásának feltérképezése ugyanis az első fontos lépés lehetne a szennyezés felszámolásában.

DraperA Draper drónja a vízfelület felső 9 méteres övezetét vizsgálná át, azt a régiót, ahol az ismereteink szerint a legnagyobb arányban fordulnak elő mikroműanyagok, majd az adatokat és a GPS koordinátákat a központba továbbítaná, annak érdekében, hogy a részletes adatokból egy térkép készüljön a szennyezés mértékéről.

DraperA drón elején egy nagy szívónyílás található melyen nagy mennyiségű víz áramoltatható be vizsgálatok érdekében, majd a fölösleges vízmennyiség a meghajtó rendszeren áthaladva hátul távozik. A szívónyílás mindkét oldalán egy-egy távolságérzékelő található, mely a GPS jelek mellett fontos szerepet játszik a drón víz alatti navigációjában.

DraperA törzs hátsó részébe került a meghajtás, míg a dupla kormánylapát az akkumulátorokat, a vezérlőegységet és az indukciós töltőt magába foglaló gyűrű végében kapott helyet.

DraperA cég szerint a víz alatti drónjuk egy hosszú projekt keretében hozzájárulhat ahhoz, hogy ahogyan ma egy adott terület légszennyezettségi adatait, úgy hamarosan az óceánok, a tengerek, a folyók és a strandok mikroműanyag szennyezettségét és azok napi változásait is pontosan nyomon követhetjük, sőt előre is jelezhetjük majd.