MiFérfiak.hu

Erotikus órák története

Erotikus órák

Az erotikus óráknak nagy hagyománya van. Számos luxusgyártó tevékenykedik a szegmensben, amelynek példányait ma már olyan sztárok is viselik, mint Drake.


Az óra mintha a semmiből bukkant volna elő, egy hatodik osztályos fiú piszkos elméjéből, amely valahogy pont Drake csuklóján materializálódott. A Richard Mille RM 69 óra, amelyet a rapper egy 2019-es NBA rájátszás mérkőzésen viselt, úgy tűnik, hogy a szexting kortárs gyakorlatából kölcsönöz: három panelen olyan szavak véletlenszerű kombinációját jeleníti meg, amelyeket éjfél előtt soha nem szabad kimondani.
Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt az óra, remélhetőleg oda, ahová való volt, egy matrac alá. Később idén újra megjelent Travis Scott csuklóján, aztán Connor McGregor MMA harcos is megmutatta a Jacob & Co. egy példányát, amely több mint 2 millió dollárba került, és amelyen egy férfi és egy nő jelenete látható, akiket egy nagyon privát pillanatban kaptak el. Hirtelen mindenütt ott volt a szexóra. Bár ezek az órák a 21. század durva találmányának tűnnek, ezek a modellek hosszú múltra tekintenek vissza.
Minden olyan órát, amely erotikus jeleneteket mutat, vagy technikai mechanizmusokat használ, amelyek szexelő embereket mutatnak, “erotikus órának” nevezünk. Az ötlet a 17. századra nyúlik vissza. Az erotikus órák általában vagy statikus szexuális képeket, vagy az óra által működtetett, szó szerint mozgó figurákat mutatnak, amelyek megnyomásakor úgy tűnnek, mintha valóban valamilyen aktust hajtanának végre.
És bár úgy tűnik, hogy inkább magánhasználatra szánták őket, leginkább az arisztokrácia vásárolta őket: “Ez valójában inkább a szórakoztatásról szólt, mint bármi másról” – mondja Nelson Lucero, az Ulysse Nardin amerikai értékesítési vezetője. A szórakozás jellege régiónként eltérő volt. Angliában, ahol a katolikus egyház gyanakvással tekintett ezekre a provokatív darabokra, gyakran használták őket szatíraként: a püspökök és apácák közösülésének bemutatásával bosszantották a konzervatív uralkodókat.
A viszonylag nyitott Franciaországban ezek a darabok sokkal egyszerűbbek voltak – az ottani szexórákon játszódó jelenetek inkább művészetnek számítottak, mint szatírának. Azonban nem minden ilyen művet szántak a nyilvánosságnak: “Azok az emberek, akik megengedhették maguknak, olyan műveket rendeltek, amelyek a saját érdekeik körül forogtak, legyen az egy szerető, egy házastárs vagy valami hasonló” – mondja Lucero. Gyakran előfordult, hogy a magas rangú férfiak, akik csatlakoztak a hadsereghez, szexi festményeket rejtettek a zsebórájukba, hogy magányos pillanatokban elővegyék.
Ez az erotikus órák története, amelyre a márkák ma a hagyományok folytatásának indokaként hivatkoznak. Az erotikus design volt az egyik olyan elem, amelyhez az Ulysse Nardin márka azután fordult, hogy a kvarcválság az 1970-es években feldúlta az óraipart. Ebben az időben számos óramárka új utakat keresett, hogy megkülönböztesse magát az új és végtelenül olcsóbb kvarcórákhoz képest. Az Ulysse Nardin ebben az időszakban különösen súlyos csapást szenvedett, és végül az 1980-as évek elején egy befektetői csoport felvásárolta, akik újjá akarták építeni a házat. “Az egyik darab, amelyet a cég újjáélesztésére ajánlottunk, egy erotikus óra volt” – mondja Lucero.
Az Ulysse Nardin nem volt egyedül ezzel a gondolattal. A Blancpain órák előlapján üzleti, hátlapján pedig erotikus dizájn látható. A Chopard egyikét akár munkába is felvehetnénk anélkül, hogy bárki kéjes jelenetet sejtene a hátán. E darabok némelyike egyértelműen a brit hagyományt követte, amikor a hatóságokat vették gúny tárgyává, mint egyfajta nagyon drága és hordható politikai karikatúra. Sven Andersen órásmester készített egy darabot, amely Bill Clintont ábrázolja Monica Lewinskyvel és….. a szaxofonját. A korszak számos meglehetősen komikus órájához hasonlóan ezek a szatirikus darabok is gyakran sokkoló céllal készültek, és sértőek, obszcének és gyakran nőgyűlölőek. Egyesek szerint az erotikus órák általánosságban még inkább a férfiak hobbijává teszik az óragyűjtést. A darabok, amelyekben szinte kivétel nélkül ciszgender és heteroszexuális párok szerepelnek, semmiképpen sem nevezhetők befogadónak.
Lucero viszont inkább művészetnek tekinti az Ulysse Nardin darabjait, és rámutat a számlapon miniatűr festményekkel ellátott órákra, amelyek egy meztelen hableányt és egy csavargót ábrázolnak szex közben, valamint egy olyan órára, amelynek automatája – egy meghatározott mozdulatsort követő mechanikus szerkezet – arra késztet egy szerelmespárt, hogy egymást lökdössék, miközben a másik egy függöny mögül kikukucskálva kezet nyújt a partnerének.
Az évtizedekkel ezelőtti válság utáni hősies megmentő fordulat után ezek az órák újra előbújnak a sötét szobákból, ahol eddig rejtőzködtek. Drake a nyilvánvaló kiindulópont: a 750 000 dolláros Richard Mille RM 69, amelyet 2019-ben egy NBA rájátszás mérkőzésen viselt, visszahozta ezeket az erotikus időmérőket. Az RM 69 az erényesnek tűnő erotikus órák ellen szól, amelyek valódi természetüket a tok hátlapján vagy titkos fedelek mögött rejtik el: “Az RM 69-en a szerelem és az erotika büszkén és világosan, szavakkal hirdeti magát” – olvasható a márka honlapján.
Drake nem egyedi eset. Travis Scott is szerzett magának egy RM 69-et, és az év eleje óta viseli. A Jacob & Co. sem maradhat le a saját erotikus darabjaival: a Caligula és a Raszputyin, a modell McGregor tulajdonában van. Mindkettő egy NSFW jelenetet rejt.

Exit mobile version