Kezdőlap Hírek Dizájn FOKOS21 – a fokos 21. századi modern újragondolása

FOKOS21 – a fokos 21. századi modern újragondolása

3306
0

Kádár Balázs a magyar formatervező fogta a fokos alapgondolatát és azt modern köntösben újratervezve megalkotta a FOKOS21 névre hallgató eszközt. A végeredmény egy olyan többszörös díjnyertes szerszám lett, amit sokkal több dologra tud használni az ember, mint azt elsőre gondolná.

FOKOS21 - a fokos 21. századi modern újragondolásaA FOKOS21 a hagyományos fokostól eltérően egy darabból készült, méghozzá magas krómtartalmú, 4mm-es, 52-53 HRC keménységű, rozsdamentes acéllemezből. Az acél felhasználásnak köszönhetően, alkalmassá volt feszítésre, kalapálásra és egyéb extrém tevékenységekre is. A nyele full tang, ami annyit jelent, hogy a fokos fejétől a markolat végéig változatlan vastagságú, ezzel is tovább erősítve a FOKOS21 szerkezetét. A markolatot ejtőernyőzsinór helyettesíti, ami túlélési helyzetben ugyancsak számtalan dologra felhasználható. A fokoshoz továbbá egy MOLLE rendszerrel kompatibilis gyöngyvászon övtartó, műanyag élvédő és egy diszkrét szállításra alkalmas övtáska is tartozik. Árát tekintve, ha összeszámoljuk, hogy hányféle funkciója is van a FOKOS21-nek a jelenlegi 17.550 Ft-os ára teljesen elfogadható.

FOKOS21 - a fokos 21. századi modern újragondolása

“Használható vágásra, hasításra, törésre, szeletelésre, szúrásra, kalapálásra, lyukasztásra, ásásra, feszítésre, gyalulásra, rovátkolásra, zárak, dolgok felnyitására, kövek és falak leküzdésére, szélvédő áttörésére, szögkihúzásra, hatlapfejű csavarhúzásra, biztonsági övfeszítő átvágására és még ennél is többre. A FOKOS21 egy multifunkcionális szerszám, amit sokkal többféle dologra fogsz használni, mint azt gondolnád!” – fogalmaznak a weboldalukon.

FOKOS21 - a fokos 21. századi modern újragondolása

Na, de mi is az a fokos valójában? A fokos eredetileg nagyapáink harci fegyvere és munkaeszköze volt, ami egy baltához hasonlító, de méretét tekintve kisebb eszköz. Feje rézből vagy vasból készült, nyelét pedig keményfából faragták. Nevét az éllel átellenes oldalon található fokról kapta, amivel tompa ütést lehetett vele adni, így meghatározó funkcionális eleme egy fokosnak. Pásztorok, erdészek és bányászok közkedvelt eszköze volt, de hamar elterjedt fegyverré vált, mivel hosszú nyelének és könnyű súlyának köszönhetően harci helyzetben könnyen kezelhető és gyors fegyvernek számított.

FOKOS21 - a fokos 21. századi modern újragondolása