Kezdőlap Hírek Autók KIA Habaniro az új koncpeció

KIA Habaniro az új koncpeció

1302
0

A koreai autógyártó a 2019-es New York Auto Show keretében mutatja be legújabb koncepcióját. A Habaniro lefesti az önjáró elektromos autók jövőjét. A KIA egyszerűen „mindenes autónak” nevezi a gépet, hiszen városi közlekedésre, hosszú utazásokra, természetjárásra és szerintük saját érzelmeid megértésére is tökéletes.

Kia Habaniro Concept

A Habaniro a R.E.A.D. rendszerrel felszerelve érkezik, amely az érzelmeidre alapozza a vezérlést. A rendszert massachusettsi fejlesztők alkották meg, akik a mesterséges intelligenciát használják az utasok érzelmeinek feltárásához. A technológia az elemzés után optimalizálja és személyre szabja az utasteret az igényeknek megfelelően. Például az autó az arckifejezésed, pulzusod és bőrelektromossági változások alapján felméri a stressz-szintedet. Ezután, ha szükséges, megfelelő fénybeállítással relaxáló környezetet hoz létre számodra.

Kia Habaniro Concept
A KIA még azt is megpendítette, hogy a READ rendszer a jövőben még az éhséget is előre tudja majd látni, így megáll a legközelebbi étteremnél. Persze akkor téged már a kész fogás vár, hiszen az autód megrendelte neked addigra az ebédet. Azt még nem tudták elmondani, ez hogy fog működni a gyakorlatban, egyelőre csak az AI rendszerben rejlő lehetőségekről esett szó.

Kia Habaniro Concept
„Sokan azt gondolják, hogy a Habanirót sosem építjük majd meg, de azért erre ne kössön senki fogadást. Az elmúlt tizennyolc hónapban a KIA két autót is bemutatott, a Stingert és a Telluride-ot, amelyek szintén koncepcióként születtek meg. A Habaniro ajtóiról pedig csak annyit, hogy a jövő egy nagyon izgalmas hely, és a KIA készen áll rá, hogy kihasználja a benne rejlő lehetőségeket.”

Kia Habaniro Concept
A belső teret egyébként lávavörös bőr borítja, és az ülések olyanok, mintha lebegnének az autóban. A tervezők szándékosan kerülték a hagyományos formákat, mert tiszta, modern kinézetet akartak adni a Habanirónak.

Kia Habaniro Concept

A hatalmas első szélvédőben például egy HUD kijelző rendszert helyeztek el, amely interaktív érintőkijelzőként funkcionál. Az információk szerint az elektromos négykerekű 300 mérföldet képes megtenni egyetlen töltéssel és öten kényelmesen elférnek benne.

Kia Habaniro Concept