MiFérfiak.hu

A Lamborghini megtalálta és felújította az Olasz meló Arancio Miura-ját

Az 1969-es Michael Caine sikerfilm, az Olasz meló bemutatása után 50 évvel a Lamborghini bejelentette, hogy megtalálta az eredeti autót, amely a film elején tűnik fel. A narancssárga Miura P400 (más néven Arancio Miura) a fehér/fekete bőr belsővel a legkeresettebb Miura volt az elmúlt évtizedekben.

A film cselekménye szerint ugyan megsemmisült az autó, néhány évvel később kiderült, hogy nem azt az autót törték össze, amelyet a felvételekhez használtak – így megkezdődött a vadászat a nyitó jelenetben látható Miura-ra.

A következő 5 évtizedben a rajongók és gyűjtők a világ minden pontjáról keresték az autót. A történeti darab jelenlegi tulajdonosa, a liechtensteini Fritz Kaiser úgy döntött, hogy konzultál a Lamborghini Polo Storico-val – ez az olasz gyártó klasszikus divíziója -, hogy egyszer és mindenkorra kapjon egy alvázszámot az a bizonyos Miura.


Az autót elküldték a Lamborghini specialista részlegébe, ahol a Polo Storico munkája a céges archívum dokumentumainak áttanulmányozásával és az autó vizsgálatával kezdődött. Az eredményeket ezután rajongók és korábbi alkalmazottak nyilatkozataival egészítették ki, többek között Enzo Moruzziéval, aki a forgatás helyszínére vitte az autót, és a felvételeken dublőrként vezette. Ezzel a Polo Storico megtalálta a hiányzó bizonyítékot, és igazolta, hogy a Miura P400 #3586 alvázszámú darab szerepelt az Olasz meló című filmben.


A filmet gyártó Paramount Pictures kereste meg az Automobili Lamborghinit, mivel szükségük volt egy autóra a forgatáshoz. Végül egy narancs színű Miura mellett döntöttek, amely már elég sérült állapotban volt az ütközéses jelenethez, ugyanakkor a Lamborghini egy második autót is küldött ugyanabban a színben a többi felvételhez.


„Volt ott egy Miura P400 már majdnem készen, ugyanabban a színben, balkezes kormánnyal és fehér belsővel” – mondta Enzo Moruzzi. „Külsőre megegyezett a másik, összetört darabbal, így úgy döntöttük, hogy használni fogjuk a filmben. Egyedül az elegáns fehér bőr ülések aggasztottak minket, annak az autónak ugyanis tökéletes állapotban kellett visszaérkeznie Sant’Agata-ba.”


„Ezért megkértem, hogy cseréljék le őket fekete bőrülésekre, amiket a tesztekhez használtunk” – folytatta Moruzzi. „Egyedül a fehér fejtámaszokat nem volt idő lecserélni, így a filmben az eredeti fehér fejtámaszokat lehet látni.”
A forgatás végével az autó visszatért a gyárba, és a Miurát elszállították első tulajdonosához, egy római illetőhöz. Több rajongó kezén is átment az elmúlt ötven évben az autó, amit 2018-ban vásárolt meg jelenlegi tulajdonosa, a lichtensteini gyűjtő, Fritz Kaiser, aki egyúttal a Classic Car Trust alapítója is.

Exit mobile version