fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Lézer fényszóróké a jövő

0

A BMW i8 lesz az első szériagyártásba kerülő jármű, ami elérhető lesz lézer fényszórókkal. Ez a fénytechnológia csaknem kétszer nagyobb hatásfokú, mint a LED-es megoldások.

BMW elsőként 2011-ben, a Frankfurti Autószalonon mutatta be a nagyközönségnek, a BMW i8-at, ami nem csupán plug-in hibrid sportautóként írja be magát az autógyártás történelmébe, de az első olyan sorozatgyártásban kínált autóként is, amit a forradalmian új lézerfény technológiával szereltek. 

A lézer fénytechnológiás fényszórók bevilágítási tartománya eléri a 600 méter , energiatakarékosak, kisebbek és könnyűek. Azon túlmenően, hogy kevesebb energiát használ el, mint bármelyik korábbi fényszóró-technológia, a BMW lézerfény jelentősen nagyobb fényerővel világítja be a jármű előtti útszakaszt, anélkül, hogy felmelegítené a környezetét. A lézer diódák tízszer kisebbek, mint a hagyományos fénydiódák, ezáltal nem csupán helytakarékosak, de könnyebbek is. A kisebb méretből adódóan a fényszóró felülete akár tizedére is csökkenhet egy LED technológiás fényszóró felületéhez képest: a fényszóró magasságát a korábbi 9 centiméterről kevesebb, mint 3 centiméterre csökkentették a BMW i8 esetében. A lézer technológiás fényszóró a nappali fényhez hasonló, rendkívüli fényerőt és világosságot produkál, amely kellemes az emberi szemnek. Több nagyteljesítményű fénydióda speciális lencséken keresztül, fluoreszkáló foszforanyagra bocsátja ki az erősen koncentrált fénynyalábot a fényszóró belsejében, ami ezt a hagyományos fényforrásoknál tízszer erősebb, fehér fénnyé alakítja. Rendkívüli fényerejükkel és eddigi legideálisabb fényszóró-tulajdonságaikkal a lézer diódák ezt a rendszert még hatékonyabb egységgé kovácsolják. A kamera-alapú digitális fényszóró asszisztensnek köszönhetően pedig elképzelhetetlen, hogy a lézerfény elvakítsa a fényszóró-tartományba érkező gyalogosokat és járművezetőket.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «