MiFérfiak.hu

Mesterséges Whisky kóstolás

Tudósok egy csoportja mesterséges nyelvet készített whisky kóstolás és azonosítás céljából. Skóciában a tudósok úgy vélik, hogy az általuk létrehozott mesterséges nyelvnek olyan finom ízlelése van, hogy felhasználható a hamisított alkoholok azonosítására. A mesterséges nyelv az eddigiek alapján több, mint 99 százalékos pontossággal meg tudja különböztetni az eredeti és a hamisítvány whiskyt.

Pár hónappal egy tanulmány megjelenése után, miszerint a whiskypiac tele van hamisítványokkal ez a mesterséges nyelv jelentheti a megnyugvást a gyűjtők számára, akik ezzel az eszközzel megállapíthatják a whiskyk közti leheletnyi különbségeket is, így kiszűrve a hamisítványokat. A Glasgow és a Strathclyde egyetem mérnökei által arany és alumínium felhasználásával készített készülék méri, hogy a whisky hogyan nyeli el a fénysugarakat. A tudósok úgy találták, hogy a nyelv az esetek több, mint 99 százalékában helyesen azonosította be a Glenfiddich, Glen Marnoch és Laphroaig mintákat. Emellett képes volt megmondani a különbséget ugyanazon fajta whisky között is, melyet különböző hordókban érleltek.


A nyelv jelenleg csak a whisky ízezire van kalibrálva, Alasdair Clark vezető kutató szerint más alkoholtípusok azonosítására is felhasználható az eszköz. „Míg ebben a kísérletben a whiskyre összpontosítottunk, a mesterséges nyelv könnyen felhasználható gyakorlatilag bármilyen folyadék „ízlésére”, ami azt jelenti, hogy sokféle máscélú alkalmazásra is felhasználható” – mondta. „A hamis alkoholok azonosításában való nyilvánvaló felhasználási lehetőségein kívül, felhasználható élelmiszer-biztonsági tesztekben és minőség-ellenőrzésben is – valójában minden olyan területen, ahol hordozható, könnyen hitelesíthető kóstolási módszer lenne hasznos.”
Amellett, hogy a hamis alkoholok több millió dollár kárt okozhatnak a gyűjtőknek, még inkább azokról az egészségügyi kockázatokról van szó, amelyeket a hamisított alkoholok fogyasztása okozhat. Májusban három amerikai halt meg hamis alkohol fogyasztását követően a Dominikai Köztársaság ugyanazon üdülőhelyén. A múlt hónapban pedig Costa Rica országos figyelmeztetést adott ki, hamis alkoholt fogyasztó 19 ember halála után. Szóval az eszköz ötlete nem alaptalan és remélhetőleg rövid időn belül akár a hatóságok eszköztárába is bekerülhet.

Exit mobile version