Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Norvégiában épült meg Európa első vízalatti étterme

0

A világ jó néhány figyelemreméltó nyilvános és kulturális projektjét tervezte már a Snøhetta, és most egy további mérföldkővel bővítette az iroda amúgy is impozáns portfólióját.

Európa első vízalatti étterme

Az “Under” víz alatti élményt nyújt, amely félelmet és lelkesedést vált ki, miközben minden érzéket aktivál – mind fizikai, mind szellemi értelemben

A norvég partok legdélebbi pontjánál található a Båly névre hallgató falu, ahol az építésziroda megtervezte Európa első vízalatti éttermét. A természethez közvetlenül kapcsolódó étterem, mely egyben tengeri kutatóközpontként is szolgál, egyszerre tisztelgés a norvég partok, a tenger növény világa és a sziklás déli csúcs előtt.
A félig tengerbe merülő épület monolitikus formája megtöri a víz felszínét, ahogy a sziklás parton fekszik. A Snøhetta szerkezete több, mint egy akvárium, és a tengeri környezete részévé válik, ahogy közvetlenül a vízfenéken nyugszik, öt méterrel a felszín alatt. A méteres vastagságú beton falak gondoskodnak róla, hogy a szerkezetet képes legyen ellenállni a nyomásnak és a tengeri környezet megpróbáltatásainak.

Európa első vízalatti étterme

Az étterem egy része egy tengerbiológiai kutatóközpontként fog működni, ahova interdiszciplináris kutatócsoportok fognak érkezni, hogy a tengeri élővilágot és a halak viselkedését tanulmányozzák

A földalatti szintet úgy tervezték, hogy megfeleljen a geográfiai adottságoknak és a vízi környezetnek. Az épület letisztult, áramvonalas formája egy durva felületű betonhéjba van ágyazva, amely arra készteti a kagylókat, hogy rátapadjanak. Az idő múlásával, ahogy a puhatestű közösség elfoglalja az épület külsejét, egy mesterséges kagylózátonnyá fog válni az emberi kezek által létrehozott építmény, amelynek kettős funkciója van: átöblíti és több tengeri életet vonz a megtisztított vizekhez. Az étterem belsejében és a fenékre telepített tompított világítás felszínre hozza a homokos parton virágzó élővilágot a 11 x 4 méteres panoráma akrilablakon keresztül.

Európa első vízalatti étterme

A vendégek a helyi tenger gyümölcseiből készült kiváló ételeket élvezhetik majd, mint például a tőkehal, a homár és a kagyló

A látogatók három emelet mélységbe süllyednek le az éttermet bejárva. A bejáratnál, ahol a tenger elnyeli az épületet, a vendégek a ruhatárba jutnak. Egy emelettel lentebb, a pezsgő bárt terveztek, ami a tenger és a szárazföld közötti szimbolikus határvonalat jelzi. Ezt a fizikai mezsgyét egy keskeny akrilablak hangsúlyozza, ami függőlegesen vágja át az étterem emeleteit. A bárból a vendégek le tudnak nézni a vízalatti részére, ahol két hosszú étkezőasztal és több kisebb asztal van elhelyezve a hatalmas panorámaablakkal szemben.

Európa első vízalatti étterme

Az épület a tengeri környezete részévé válik, ahogy közvetlenül a vízfenéken nyugszik, öt méterrel a felszín alatt

Az étterem színpalettája az építkezés különböző fázisainak logikáját követi. Míg a pezsgő bárt a tengerparti övezet által ihletett tónusok jellemzik, a kagylókat, a sziklákat és a homoküledékeket felidéző színekkel, addig az étkező hangulatát a tengerfenék, hínár és a marcona tenger sötétebb kék és zöldes árnyalatai határozzák meg.

Európa első vízalatti étterme

A félig tengerbe merülő épület monolitikus formája megtöri a víz felszínét, ahogy a sziklás parton fekszik

Az enteriőrjének meleg tölgy részletei éles kontrasztban vannak a nyers betonhéjjal, ezzel egy intim atmoszférát létrehozva. A fejlett fűtési szivattyú technológia a tengerfenék stabil hőmérsékletét használja fel, hogy melegítése vagy épp hűtse az épületet.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «