Kezdőlap Hírek Építészet Szaloniki hengerei

Szaloniki hengerei

924
0
OCULIS

Válaszul a thesszaloniki vízpart felújítására irányuló nemzetközi felhívásra, az OF. A STUDIO társult a Degree Zero Architects-szel és közösen létrehozták az ‘OCULUS’ -t. Az ALUMIL által indított verseny innovatív ötleteket kért a görög város nyugati partvidékének átalakításával és egy új központi üzleti negyed létrehozásával kapcsolatban.

Az UIA által meghatározott kritériumok magas energiahatékonyságra és fenntarthatóságra törekedtek, hogy újra meghatározzák Szaloniki helyzetét a nemzetközi térképen, miközben fogadják/üdvözlik az állampolgárokat és a vállalkozókat egyaránt.

OCULISA épületegyüttes tíz feltűnő toronyból áll, amelyek kiemelik az új központi üzleti negyedet a város bejáratánál. Az alsó szinteken megtervezett egybefolyó, több zónából összeálló dobogó, nemmindennapi kialakításával felkelti az érdeklődést, segít a terület, a szomszédos városnegyedek, és a vízpart újjáélesztésében. Egymás mellett elhelyezkedő plázák sorozatán keresztül az épületegyüttes megnyílik és csatlakozik a város északi területeihez miközben utat hoz létre a projekt helyszínén keresztül.

OCULISA projekt területének déli részét egy természetes szépségű zöld zóna csatlakoztatja a kereskedelmi kikötőhöz. annak érdekében, hogy a fejlesztést a vízhez kössék anélkül, hogy a kikötő működését megzavarják, a vízi öblöket ki kell terjeszteni a projekt helyszíne felé. Ugyanakkor a kikötő közötti zóna létrehozása érdekében a tervezők szeretnének létrehozni egy tengerparti erdősített zöldövezetet.

OCULISA tornyok moduláris koncepciót követnek. A design egy henger alakú alapból emelkedik ki és átalakul, hogy alkalmazkodjon a különböző felhasználási módokhoz. Ez fenntartja a formai koherenciát a tervjavaslat egészében, ugyanakkor elősegíti a válozatosságot és a variációt, integrálva az egyes tornyok sajátosságait a funkcionális követelményeknek megfelelően.

A dobogó a város esszenciájának a helyszínre való kiterjesztését szimbolizálja. Fedett, félig fedett és nyitott terek sorozatából áll, amely megfelel a mediterrán éghajlatnak, szokásoknak és életmódnak. Több szabad kialakítású tér olvad össze vagy/és válik szét ezzel lehetővé téve a szellőzést és a napfény bejutását, miközben a tetők túlnyúlnak, hogy árnyékot biztosítsanak. A zöld tetők és a rámpás felületek folyékony és folyamatos tájat hoznak létre, lehetővé téve a gyalogosok és a kerékpárosok gyors és egyszerű közlekedését az épületek között. A dobogók alapot teremtenek a tornyokhoz, ezzel alakjukat felemelve és biztonságos bejutást biztosítva a középső központi részekbe.