Téglaművészet

0

A dániai Vejle városában fejezte be Olafur Eliasson művész és stúdiója az első építészeti projektjüket. A Fjordenhus-t (Fjord House) a KIRK KAPITAL vásárolta meg, mint a cég új központja. A szerkezetet Eliasson tervezte, de emellett a művész saját installációi is helyet kaptak itt, csakúgy mint a speciálisan tervezett bútorok és világítás is.

Olafur Eliasson

A vízből kiemelkedő Fjordenhus összeköttetését jelent a Vejle fjord és Vejle városközpontja között – ami Jutland Peninsula egyik virágzó gazdasági központja. A projekt egy váltást jelez, amikor a stúdió építészeti tevékenysége egy új, művészettel és építészettel foglalkozó nemzetközi iroda irányába mozdul, ami a Studio Other Spaces (SOS) nevet viseli, és Eliasson, valamint partnere, Sebastian Behmann építész alapított.

Olafur Eliasson
Eliasson és csapata egy nyitott, dupla magasságú bejáratot tervezett, amely az épület és a kikötő kapcsolatát jelzi, egészen pontosan azt, ahol a szerkezet a víz felszíne alá merül. Két vizes zóna látható a kilátókból. Ez a kapcsolat a környező tájjal fontos volt mind az épület, mind Eliasson alkotásai szempontjából, melyek a folyton változó környezettel lépnek dialógusra.

Olafur Eliasson

„Nagyon hálás vagyok a bizalomért, amit a Kirk Johansen család belém és a stúdiómba vetett, hogy megalkossuk a Fjordhus-t” – mondta Eliasson. „Ez lehetővé tette, hogy több évnyi kutatást – a befogadásról, térbeli mozgásról, fényekről, természetről és a tér érzékeléséről – egy épületbe öntsük, amely egyszerre műalkotás és teljesen funkcionális építészeti struktúra. A tervezőcsapattal már a kezdetektől fogva azzal kísérleteztünk, hogy miként hozzunk létre egy organikus épületet, amely válaszol a hullámokra, a vízfelszín mozgására, és azok változására a nap- és évszakokon át. Az ívelt falak átváltoztatják a róla alkotott képünket miközben a terekben mozgunk. Remélem, hogy Vejle lakói magukénak fogják érezni a Fjordenhust, és a kikötő, illetve városa új jelképének fogják tekinteni.”

 

Négy egymást metsző hengerből áll a KIRK KAPITAL számára épített 28 méter magas épület. A kerek negatív formákat az egyedi mázas tégla homlokzatból faragták, ami összetett kör alakú és elliptikus alakzatokat, tornyos falakat és parabolikus íveket eredményezett. A sajátos városi környezetében az épület kiemeli Vejle jövőjét, mint központ a jelenlegi generáció és az eljövendő közösségek számára.

Olafur Eliasson

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «