Kezdőlap Hírek Tech Velox a robot rája

Velox a robot rája

2120
0

A Pliant Energy Systems most propulziós rendszerré alakította az egyik fejlesztését egy úszó robot számára, amely a tengerfenék kutatásában lehet a segítségünkre.

Velox robot

A Velox vízben és szárazföldön is megállja a helyét, de a kavicsos, havas, jeges felszín sem okoz neki gondot. Így olyan feladatokat is képes megoldani, amelyek más robotoknak már fejtörést okoznak.
A Velox sokoldalúságát hullámzó uszonyainak köszönheti. Ezek a robot két oldalán húzódnak végig, kinézetükben és működésükben pedig egy rájára emlékeztetnek. Az uszonyokat a Pliant Energy eredetileg arra tervezte, hogy a folyók áramlásából generálhassanak vele villamos energiát. Ehhez olyan formára volt szükség, ami nem tud elakadni a törmelékben és nem sérül meg, ha valaminek nekimegy. Hogy egy hasonlattal éljünk, egy repülőgép propellere a szélturbinák technológiáját használja fordítva, a Velux propulziós rendszere pedig a Pliant generátorát alkalmazza így.


Az uszonyoknak köszönhetően a Velox könnyen manőverezhető és hatékonyan működik. A robot probléma nélkül képes irányt váltani és élesen kanyarodni. Kétéltű képességei teszik alkalmassá arra, hogy feltárjon olyan partszakaszokat is, ahol a hullámok találkoznak a szárazfölddel, ami egyébként a hagyományos víz alatti robotok számára elérhetetlen terület. A Pliant Energy már bemutatta a Velox prototípusát is, jelenleg befektetőket keresnek a gyártáshoz.

Velox robot
„A prototípust úgy kell elképzelni, mint egy kasztnit, kerekeket és motort, amiből aztán versenyautót vagy buszt is lehet csinálni. Még az is felmerült, hogy a NASA-nak is bemutatják a koncepciót, mert még a Jupiter egyik holdjának felderítéséhez is alkalmas lenne. A Velox jelenleg távirányítással működik, de később önjáróvá szeretnék tenni.