Kezdőlap Hírek Autók Villanyautóként térhet vissza a legendás GTi

Villanyautóként térhet vissza a legendás GTi

776
0
e-208

A híresztelésekre rácáfolva hamarosan bemutatkozhat a Peugeot legendás GTi-családjának új tagja. Ennek alapját a minden várakozást felülmúlóan sikeres, emissziómentes e-208 adhatja.

e-208 Noha végleges döntés még nincs, jók az esélyei annak, hogy már a közeljövőben ismét kínálhat városi sportautót a Peugeot. Az ikonikus GTi típusjelzést az új generációs 208-as viheti tovább – akár tisztán elektromos hajtással. Minderről Jean-Philippe Imparato, a Peugeot vezérigazgatója nyilatkozott a brit Autocar magazinnak, árnyalva azokat az értesüléseket, amelyek szerint a márka ambiciózus környezetvédelmi programjában nincs helye a sportos tradícióknak.

e-208
„A motorsportnak, mint műfajnak csak akkor van jövője, ha elektromos. A villamosított utcai autók mellett hiteltelen és értelmetlen volna egy belső égésű motorral hajtott sportautó” – nyilatkozta még korábban, a PSE (Peugeot Sport Engineered) sporthibrid gyártásba vételéről szóló bejelentésekor a cégvezető. Ugyanakkor azt sem rejtette véka alá, hogy „a PSE nem azonos, nem is lehet azonos a GTi-vel, mivel nem ugyanazt a felhasználói élményt nyújtják. A PSE teljes mértékben újraértelmezi a teljesítmény, a menetdinamika fogalmát.”

e-208 Ezek a kijelentések sokaknál megkongatták a vészharangot a GTi almárka felett, ám most úgy tűnik, a gyár mégsem tett le a nagy hagyományokkal rendelkező sportautó-családról. „Vannak piacok, ahol nagyon is erős piacra találhatna egy klasszikus ’hot hatch’. Most azon dolgozunk, hogy megalkossuk a jövő GTi-jét. Viszont egyetlen olyan modell van csupán, ahol létjogosultsága volna egy ilyen típusnak, és ez a 208-as – akár villanymotorral. Minden más modellcsaládunk esetében csak a PSE sportverziók jöhetnek szóba.” – magyarázta el a helyzetet a brit lap szerkesztőinek Imparato.

e-208 A tisztán elektromos sportautó gondolata egyre kevésbé hangzik ellentmondásosnak. A technológia eredendő előnye, az alapjárattól jelentkező, kiemelkedő forgatónyomaték páratlan menetdinamikai képességeket kölcsönöz minden villanyautónak. Mégis, részben érzelmi okokból, részben a tapasztalat hiánya miatt egészen a közelmúltig nem volt szokás egy lapon említeni a vezetés élményét és az elektromos hajtást. A fogyasztók ellenállását egyfelől az egzotikus villanymotoros hipersportautók piacra lépése enyhítheti, másfelől egyre többen fogadják el a mobilitás és az élet magától értetődő szereplőjének a villanyautókat.

e-208 Az újautó-eladási statisztikák félreérthetetlenül jelzik, hogy az európai fogyasztók egyre nagyobb számban szavaznak bizalmat az elektromos mobilitásnak. Az európai autógyártók szövetsége, az ACEA által közzétett adatok szerint 2019-ben több mint másfélszeresére (+52,9%) nőttek a hálózatról tölthető személygépkocsik eladásai, az emissziómentes közlekedésre tartósan alkalmas autók immár az eladások 3 százalékát teszik ki. Ugyanezzel a fokozódó érdeklődéssel találkozott a Peugeot is, amikor a márka első tisztán elektromos járművére, az e-208-ra két és félszer annyi előrendelést adtak le tavaly ősszel az ügyfelek, mint amivel a gyártástervezésnél kalkuláltak.

e-208 Habár az esetleges 208 GTi-nek jelenleg a sorsa sem ismert, nem hogy a műszaki paraméterei, az biztos, hogy a Peugeot döntéshozói csak akkor adnak zöld jelzést a projektnek, ha a tervezett autó képes felnőni azokhoz az igen magas elvárásokhoz, amelyeket elődei támasztottak.