MiFérfiak.hu

Whiskyvel hajtott teherautók

Whiskyvel hajtott teherautók

Az egykor az élet vizeként ismert whisky most környezetbarát üzemanyagforrásként kerül a címlapokra. A skót Glenfiddich szeszfőzde olyan speciálisan átalakított teherautó-flottát indított útjára, amely a saját whisky-hulladékából előállított zöld biogázzal működik.

Az innovatív zárt körfolyamatú rendszer akár 99%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a dízelhez és más fosszilis üzemanyagokhoz képest, és minden egyes teherautó évente akár 250 tonna CO2e-t is kivált.
A “Glenfiddich üzemanyag” kezdeményezés a márka szélesebb körű erőfeszítéseinek része, amelyek célja a single malt gyártási folyamat környezeti hatásainak csökkentése. A technológiát a Glenfiddich tulajdonosa, a William Grant & Sons cég fejlesztette ki házon belül.
Az ultra-alacsony szén-dioxid-kibocsátású gáz a Glenfiddich lepárlási folyamatából származó gyártási hulladék és maradékok átalakításával jön létre. A vállalat speciális töltőállomásokat is épített a skócia északi részén található Dufftown-i lepárlóüzemében.
Az új járművek a tervek szerint a folyamat minden szakaszában, a palackozástól a csomagolásig a szállítást végzik. A William Grant & Sons szerint az egyes teherautók éves CO2e-kibocsátásának kiszorítása ugyanolyan környezeti előnyökkel jár, mintha évente akár 4000 fát ültetnének. Az első whiskyüzemű teherautó már üzemel.
“A zöld biogázzal működő szállítóflottánk teljesen összhangban van a márkánk etikájával, ami mindig kihívást jelent, hogy ne pihenjünk a múltbeli eredményeinken, hanem mindig azt keressük, mi következik” – mondja Claudia Falcone, a Glenfiddich globális márkaigazgatója.

Exit mobile version